Podnikatelé čekají prosperitu, méně z nich se však chystá investovat, tvrdí průzkum

ilustrační

ilustrační Zdroj: Zetor

Velmi dobrá ekonomická kondice České republiky a silná poptávka po zboží a službách. To jsou hlavní důvody převládajícího optimismu mezi podnikateli a malými a středně velkými firmami, vyplývá z průzkumu ČSOB. Rekordní množství jeho respondentů očekává nárůst poptávky, zároveň se ale snížil podíl těch, kteří plánují navýšit výdaje na investice.

Budoucí zvýšení poptávky očekává 57 procent zástupců firem či živnostníků, meziročně jde o nárůst o sedm procentních bodů. “Tak velké očekávání v růstu poptávky jsme ještě v našem šetření neměli. Ukazuje to, že ekonomika jede na plný výkon a je na hraně svých kapacit,” uvádí hlavní ekonom ČSOB Martin Kupka.

Zároveň však klesl index chystaných investic. Výdaje na ně plánuje zvýšit 48 procent respondentů, poslední čtvrtletí loni to bylo procent 56. 

“Podnikatelé se více ztotožňují s názorem, že dojde k ústupu růstu ekonomiky. Tomu musí přizpůsobit i tempo rozšiřování byznysu. Je tu určitá opatrnost, důvodem je i pohled za hranice, kde se sentiment zhoršuje, například v Německu. Nejde o útlum, ale o pomalejší růst,” doplnil Kupka.

Relativně zdrženlivý postoj tak firmy zastávají i přes to, že nyní investované peníze do robotizace či automatizace dávají podle zástupců banky smysl především z důvodu nízkých úrokových sazeb. “Je třeba se ale připravit na daleko dražší období,” varuje Kupka.

Podnikatelé ovšem vnímají jako největší bariéru pro svůj růst legislativu. Tu dle nich letos nejvíce ovlivní evropská směrnice o ochraně osobních údajů GDPR (general data protection regulation). Legislativní překážky pak následuje nedostatek kvalitních pracovníků. 

“Zpomalení růstu nás nemine, neznáme ale startovací prvek hospodářského propadu. Nepředpokládám, že jím budou ceny nemovitostí, ani kryptoměny. Reálným spouštěčem jsou geopolitická rizika, například obchodní válka mezi USA a Čínou,” zakončuje Kupka.