Banky odmítají měnit poškozené peníze, ačkoliv jim to ukládá zákon

Peníze, koruny

Peníze, koruny Zdroj: Anna Vacková, E15

UniCredit
Centrála Komerční banky v Praze
Česká spořitelna
Moneta Money Bank nová pobočka
ČSOB
10
Fotogalerie

Bankám se nechce do výměn poškozených bankovek. Centrální banka proto jen v listopadu rozdala tři vysoké pokuty, které mají nevstřícný postoj finančníků změnit. Nejtvrdší trest si vysloužila ČSOB, za neochotu měnit bankovky na svých pobočkách i na přepážkách partnerské České pošty zaplatí milion korun. Statisícové tresty postihly i banky UniCredit a Moneta. Během posledního roku měly problém s výměnou peněz všechny velké české banky. 

„Rozhodnutí regulátora respektujeme. Přijali jsme další opatření, aby nedocházelo k pochybení jednotlivců do budoucna. Banka investuje řádově statisíce korun do školení zaměstnanců v souvislosti s příslušným opatřením,“ uvádí mluvčí UniCreditu Petr Plocek o třísettisícové pokutě pro banku. Ještě o sto tisíc korun více pošle do ČNB banka Moneta. „Přijali jsme odpovídající opatření v souladu s regulatorními požadavky,“ říká i mluvčí banky Jakub Švestka.

Banky musejí měnit poškozené bankovky ze zákona. Následně je odvádějí do centrální banky, ne všechny jim ale ČNB proplatí. Bankéři na přepážkách jsou tak při výměnách raději opatrnější.

„Záleží na poškození bankovky. Pokud je velké a banka usoudí, že bankovka může mít problém v ČNB, tak ji raději nevymění. Jinak by ji banka musela hradit ze svého,“ říká analytička Partners Dagmar Prajzlerová.

„Výměny bankovek představují zátěž pro pokladní úseky. Jedná se především o čas věnovaný vlastní výměně a následné manipulaci, která končí odesláním poškozených bankovek do ČNB,“ argumentuje dodatečnými náklady bank Pavel Zúbek z Komerční banky. Tu potrestal regulátor za nevoli při výměnách čtyřmi sty tisíci už letos v březnu.

Už koncem loňského roku pak dostala více než půlmilionovou pokutou přes prsty i Česká spořitelna.

Od loňska přitom měla probíhat výměna špatných peněz snadněji než doposud. Novela zákona o oběhu bankovek a mincí z loňského jara totiž omezila seznam takzvaně nestandardně poškozených tuzemských bankovek a mincí, pro jejichž výměnu platila přísnější pravidla.