Banky zvyšují bezpečí plateb kartou přes internet

ilustrační foto (Profimedia.cz)

ilustrační foto (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Placení kartou na internetu není v tuzemsku příliš oblíbené. Drtivá většina populace se stále obává možného zneužití. Podle Sdružení pro bankovní karty se platby kartou na internetu ve druhém čtvrtletí podílely na všech platbách kartou jen 3,5 procenta.

Banky vědí, že zvyk je železná košile, a snaží se klientům vnuknout myšlenku, že placení kartou na internetu už nemůže být bezpečnější. Jednou z forem zabezpečení je systém 3D Secure, který dnes poskytuje na 95 procent e-shopů. Na straně obchodníka spočívá v tom, že údaje o své kartě zákazník neposkytuje obchodníkovi, ale přímo bance. Druhou rovinou 3D Secure je zabezpečení na straně zákazníka, které spočívá v dodatečné autorizaci platby prostřednictvím jednorázového kódu, který přijde textovou zprávou.

Z pěti největších bank v Česku tuto dodatečnou autorizaci dosud nabízela jen ČSOB a právě se přidává UniCredit. „S platbou prostřednictvím 3D Secure se setkáte nejen v českých, ale hlavně v mezinárodních internetových obchodech,“ popisuje mluvčí UniCreditu Petr Plocek. „Meziročně sledujeme nárůst on-line plateb o více než dvacet procent. Se zabezpečením on-line transakcí prostřednictvím 3D Secure by se placení po internetu mohlo stát běžnou záležitostí u všech generací,“ věří ředitel Household Financing v UniCredit Bank Darek Filip.

Další banky z velké pětky se připravují na zavedení potvrzujících textových zpráv při on-line placení kartou. „Komerční banka plánuje spustit vyšší standard placení na internetu pro své klienty pomocí systému 3D Secure v roce 2014,“ uvedla její mluvčí Monika Klucová. „Tento způsob zabezpečení v současné chvíli nenabízíme, ale do budoucna uvažujeme o jeho zavedení,“ dodala za Českou spořitelnu Klára Pačesová. Raiffeisenbank o jeho zavedení zatím neuvažuje. Nedávno tuto službu spustila také GE Money Bank. Jako první na českém trhu zavedla autorizační zprávy SMS přes 3D Secure Citibank na jaře roku 2011.