Biden zruší Trumpovy daňové škrty. Zaplatí to firmy, boháči a investoři

Americký prezident Joe Biden chystá jedno z nejmasivnějších zvýšení daní za poslední roky. Dohromady chce od firem a jednotlivců vybrat přes dva biliony dolarů.

Americký prezident Joe Biden chystá jedno z nejmasivnějších zvýšení daní za poslední roky. Dohromady chce od firem a jednotlivců vybrat přes dva biliony dolarů. Zdroj: Profimedia.cz

Zvedne se například korporátní daň z 21 na 26,5 procenta nebo daň z kapitálových výnosů z 20 na 25 procent. Připlatit si mají i fyzické osoby nebo obchodníci s kryptoměnami.
Americký Kongres má o návrhu rozhodnout zhruba do konce září. Jednání však mohou zpomalit neshody mezi členy Bidenovy Demokratické strany.
3
Fotogalerie

Americký prezident Joe Biden se právě snaží splnit jeden z klíčových předvolebních slibů. Tím je výrazné zvýšení daní, které se dotkne zejména velkých korporací a bohatých jednotlivců. Šéf Bílého domu hodlá získané peníze použít na financování vůbec nejštědřejších sociálních programů za celá desetiletí v hodnotě 3,5 bilionu dolarů, zhruba 76 bilionů korun. Ačkoli jednání v americkém Kongresu ještě patrně pár týdnů potrvají, konkrétní podoba nové daňové politiky se rýsuje už teď.

Bidenův plán získal minulý týden souhlas komise, která má ve Sněmovně reprezentantů na starosti daně a cla (The Committee on Ways and Means). „V našem národě si ceníme úspěchu, můžeme však zároveň požádat největší firmy a ultra-boháče, aby o trochu více přispěli na obecné blaho,“ uvedl předseda komise Richard Neal z Demokratické strany. 

Jedná se o důležitý krok k tomu, aby návrh prošel oběma komorami amerického Kongresu, byť proti němu stále mají mnozí zákonodárci výhrady. Šéfka sněmovny Nancy Pelosiová počítá se schválením daňové reformy zhruba do konce září. 

Přestože Biden ze svých původních představ v posledních týdnech o něco slevil, změna bude skutečně masivní a primárně odstraní rozsáhlé daňové škrty, které v roce 2017 zavedl republikánský prezident Donald Trump. 

Zátěž pocítí hlavně velké podniky

Celkem bude upraveno přes čtyřicet daňových sazeb. Korporátní daň vzroste z 21 procent na 26,5 procenta. Současná sazba zůstane pouze malým podnikům. Korporace tak sice budou stále odvádět méně než za administrativy Baracka Obamy, kdy daň činila 35 procent, i tak však zaplatí téměř polovinu z 2,1 bilionu dolarů, které mají díky novým odvodům přitéct do federální pokladny. Návrh už stihla podrobit kritice nejen opoziční Republikánská strana, ale také mnozí zástupci byznysu.  

„Je to existenční hrozba pro křehké zotavování americké ekonomiky a její budoucí prosperitu,“ postěžoval si lobbista Neil Bradley z Obchodní komory Spojených států. Asociace amerických výrobců léčiv PhRMA označila zvýšení daní za „útok na její průmysl“. Analytici z banky Goldman Sachs zase odhadují, že daňová reforma umaže příští rok pět procent ze zisků hlavního akciového indexu S&P 500. 

Další změny zahrnují zvýšení horní sazby daně z příjmu fyzických osob z nynějších 37 na 39,6 procenta. Lidé s příjmy přesahujícími pět milionů dolarů dostanou ještě tříprocentní přirážku. Daň z kapitálových výnosů se vyšplhá z dvaceti na 25 procent. Nadnárodní společnosti mají odvádět více peněz z tržeb, které vydělají v zahraničí. Rozšíření daňových pravidel se má vůbec poprvé dotknout rovněž obchodování s kryptoměnami.  

Server Politico si všímá, že reforma se překvapivě soustředí především na vyšší zdanění příjmů, nikoli nashromážděného majetku. „To je dobrá zpráva pro superbohaté osoby, jako je zakladatel Amazonu Jeff Bezos, jejichž jmění nepochází z vysokých mezd, nýbrž z vlastnictví extrémně hodnotných firem,“ píše Politico. 

Jedním z mála nových pravidel, která budou mít dopad na miliardáře, je snížení daňových výjimek pro vlastníky nemovitostí o polovinu. Mimochodem další návrh, jenž prosadil exprezident a realitní magnát Trump.    

Výhody pro zelené firmy

Demokraté nicméně chtějí některé daně také snížit. Chystají se například významné daňové úlevy pro nákupy elektrických osobních a nákladních automobilů nebo pro firmy využívající energie z obnovitelných zdrojů. Nižších odvodů se mají dočkat profese, jako jsou pečovatelé o děti či regionální novináři.

I tyto plány se ale setkaly s výtkami. Kritici například poukazují na skutečnost, že zatímco zámožní Američané si klidně mohou odepsat z daní pořízení elektromobilu za tisíce dolarů, běžným lidem se zdraží výrobky každodenní potřeby.   

Část návrhů ještě musejí zákonodárci doladit. Prozatím se neshodli na tom, jestli odstraní strop ve výši 10 tisíc dolarů pro odvody na státní a lokální úrovni.

Pro Bidena bude každopádně v následujících dnech stěžejní, aby reformu podpořili členové jeho vlastní Demokratické strany. Ta má totiž v obou komorách Kongresu mírnou většinu. Na rozdíl od republikánů, kteří zvýšení daní jednotně odmítají, ovšem demokraté mají v některých bodech mezi sebou neshody.