BIS: Bankovní regulace zvýšila nestabilitu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Banka pro mezinárodní platby (BIS) kritizovala přísnější regulatorní požadavky na evropské banky. Volání evropských regulátorů, aby banky na starém kontinentu držely více kapitálu, podle BIS vedlo k rozvíření debat o zdraví finančního sektoru eurozóny a omezení úvěrování firem a domácností. Evropský bankovní úřad (EBA) loni třiceti bankám nařídil získat dodatečných 115 miliard eur kapitálu.

Podle BIS, která je jakousi bankou centrálních bankéřů, požadavky regulátorů z loňského října, aby banky nacpaly své kapitálové polštáře a zvýšily poměrný ukazatel Tier 1 na devět procent do konce letošního června, destabilizoval systém hrozbou omezeného úvěrování a rozprodejem bankovních aktiv.

„Problémy se získáním kapitálů, které banky prodělaly, zvýšilo obavy, že budou nuceny pod cenou rozprodávat aktiva a snižovat objem poskytovaných úvěrů. Vedlo to ke snížení reálné ekonomické aktivity,“ uvedla BIS.

Banky z eurozóny začaly koncem roku 2011 odprodávat aktiva a omezily úvěrování především v dolarech, a to s vyšší rizikovou vahou. A právě riziková váha jednotlivých úvěrů se používá pro výpočet ukazatele Tier 1. Poslední údaje BIS ukazují na půlprocentní propad úvěrování bankami v eurozóně během posledních tří měsíců roku 2011.