Bloomberg: Sázka na Čínu se Kellnerovi nevyplatila. Pandemie ho připravila o 60 miliard

Petr Kellner

Petr Kellner Zdroj: profimedia.cz

Home Credit
Logo skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera.
Petr Kellner
4
Fotogalerie

Expanze Petra Kellnera na čínském trhu měla vést k rychlému růstu hodnoty majetku jednoho z největších boháčů ve východní Evropě. Namísto toho tento český miliardář sledoval kolaps plánu své firmy poskytující spotřebitelské úvěry na úpis akcií na hongkongské burze, po kterém se navíc rozpoutal boj s dopady šíření koronaviru. To Kellnera od ledna připravilo o 2,5 miliardy dolarů (zhruba 60 miliard korun). Zároveň se množí otázky ohledně dalšího osudu jeho asijské expanze, píše agentura Bloomberg.

Kellner zchudl nejvíce z východoevropských miliardářů mimo Rusko. Kellnerovův majetek je podle agentury Bloomberg deset miliard dolarů.

Jeho hodnotu stáhlo dolů ocenění skupiny Home Credit, jehož hodnota se snížila o 1,5 miliardy dolarů. Důvodem je vývoj na klíčovém čínském trhu. Čínská ekonomika totiž zpomaluje a zároveň klesá zájem o spotřebitelské úvěry.

V listopadu Kellnerova společnost Home Credit zrušila plánovanou primární veřejnou nabídku akcií (IPO) v Hongkongu, v rámci níž chtěla získat 1,5 miliardy dolarů. Investoři totiž považovali částku, na kterou se podnik ohodnotil, za příliš vysokou. Nyní problémy firmy prohlubuje zpomalování čínské ekonomiky a útlum v oblasti spotřebitelských úvěrů v důsledku opatření proti koronaviru, upozorňuje Bloomberg.

Hodnota Kellnerova majetku se nyní pohybuje kolem deseti miliard dolarů (zhruba 242 miliard korun). Kellner zatím v letošním roce mezi boháči ve východní Evropě bez zahrnutí Ruska zaznamenal nejprudší propad hodnoty majetku, a to především kvůli poklesu hodnoty jeho podílu v Home Creditu o 1,5 miliardy dolarů, píše Bloomberg.

„Koronavirová pandemie bohužel nezůstane bez negativních dopadů na aktivity Home Creditu,“ napsal mluvčí podniku Milan Tománek v e-mailu. „Kvalifikovat tento dopad v okamžiku, kdy pandemie ještě neskončila, by bylo spekulací,“ dodal.

Kellner se narodil v roce 1964 v Československu, vystudoval ekonomii a krátce po sametové revoluci pracoval jako obchodní zástupce distributora kancelářského vybavení. Stát v té době v rámci přechodu ke kapitalismu začal prodávat majetek zahrnující průmyslové podniky a rafinerie do soukromých rukou, a to unikátním způsobem - pomocí kuponové privatizace. Toho Kellner, podobně jako mnoho dalších, využil. V roce 1991 založil investiční fond a s podporou externích investorů získal podíly ve 202 firmách, píše Bloomberg.

Nyní je tento jeho fond známý pod jménem PPF a působí ve finančnictví, telekomunikacích, biotechnologiích, realitách i strojírenství. Kellner kontroluje zhruba 99 procent podniku. Divize Home Credit, která zahájila provoz v roce 1997, je jedním z největších poskytovatelů spotřebitelských úvěrů ve střední a východní Evropě.

Expanze v Číně přišla na řadu v roce 2007. Home Credit podle prospektu pro plánovanou primární nabídku akcií působí v zemích, kde je slabé pokrytí spotřebitelskými úvěry a kde se poptávka po těchto úvěrech zvyšuje spolu se stoupajícími disponibilními příjmy.

Firma registrovaná v Amsterodamu je jediným poskytovatelem spotřebitelských úvěrů v Číně, který je zcela ve vlastnictví zahraničních investorů. Expandovala rovněž ve Vietnamu, Indii, Indonésii, Filipínách a Kazachstánu.

Poptávka po krátkodobých spotřebitelských úvěrech v Číně letos podle údajů tamní centrální banky klesá. „Méně lidí je ochotno podnikat delší výlety a méně lidí teď bude kupovat luxusní kabelky či automobily,“ uvedl analytik James Chang ze společnosti PwC China. „Tyto faktory negativně ovlivňují objem nových spotřebitelských úvěrů,“ dodal.

Růst čínského trhu se spotřebitelskými úvěry začal zpomalovat již před příchodem nemoci COVID-19 kvůli přísnější regulaci praktik v tomto odvětví. V případě Home Creditu vedlo loňské omezení výše úroků k přehodnocení nabídky a k redukci příjmů z poplatků. To mělo na firmu výrazný dopad, ačkoli se jí vloni podařilo zvýšit objem půjček pro čínské klienty o 9,5 procenta na téměř 12 miliard eur (322 miliard korun), píše Bloomberg.

Společnost Home Credit se podle zdrojů obeznámených se situací v rámci plánovaného vstupu na hongkongskou burzu snažila stanovit svou hodnotu na deset miliard eur. Když se investoři stáhli, rozhodla se, že na burzu nevstoupí. Podle mluvčího podnik nyní další pokus o emisi akcií v Hongkongu neplánuje.

Chang z PwC stále věří, že Home Credit se zotaví. „Jsou z východní Evropy, viděli, jak vypadá rozvoj ekonomiky, takže vědí, jak oslovit své zákazníky a jako připravit produkty pro různé scénáře, jako je například nákup nového chytrého telefonu,“ řekl na adresu Home Creditu.

Křetínský podle Bloombergu bohatne

Blomberg se věnoval i dalšímu z českých miliardářů. Čisté jmění Daniela Křetínského podle miliardářského indexu agentury Bloomberg vzrostlo o 100 milionů dolarů (2,4 miliardy korun). Jeho strategie investovat do odvětví, která umírají se podle Bloobergu zjevně začíná vyplácet.

Přestože pandemie způsobená koronavirem přinesla nákupním střediskům a obchodním čtvrtím pohromu, Křetínský v těchto troskách vidí příležitost k výhodným akvizicím, píše Bloomberg. Jeho investiční společnost Vesa Equity Investment v květnu koupila pětiprocentní podíl v americkém řetězci obchodních domů Macy's. Ten se potýká s problémy a cena jeho akcií letos klesla o více než polovinu. Krátce na to pak fond ohlásil koupi šestiprocentního podílu v americkém prodejci tenisek Foot Locker, jehož akcie oslabily o čtvrtinu.  

PZN redakce: Daniel Křetínský je spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, které provozuje také ekonomický web E15.cz.