Bojoval za Brexit, teď zemi sám opouští. Nejbohatšího Brita zlákalo Monako

Monako

Monako Zdroj: profimedia.cz

Rafinerie Ineosu ve skotském Grangemouthu
2
Fotogalerie

Dva měsíce po tom, co byl nejbohatší muž Velké Británie Jim Ratcliffe pasován britskou královnou Alžbětou II. na rytíře, informoval deník The Telegraph o jeho rozhodnutí odstěhovat se do Monaka. S majetkem v přepočtu téměř 600 miliard korun se vyhne dani z příjmu, z majetku a z bydlení.

Zakladatel britské chemické společnosti Ineos a podporovatel brexitu před referendem prohlásil, že Británie je schopna prosperovat mimo Evropskou unii. Poté apeloval na vládu, aby zastávala pevný postoj k vyjednáváním o odchodu. „Evropa potřebuje přístup na britský trh stejně tak, jako ho Británie potřebuje na evropský. Londýn je jedním ze dvou hlavních finančních center, to se nezmění,“ tvrdil tehdy.

Miliardářovy motivy ke stěhování nejsou známy, svůj krok odmítl komentovat. Mluvčí společnosti Ineos označil Ratcliffovo rozhodnutí jako osobní záležitost. „Ineos bude dále působit ve Velké Británii, hlavním sídlem společnosti zůstane Londýn,“ dodal.

Podle deníku The Guardian se kromě Ratcliffa do Monaka chystají přestěhovat také dva ředitelé a spoluvlastníci Ineosu, Andy Currie a John Reece, kteří sdílí 16. místo v žebříčku nejbohatších Britů deníku The Sunday Times.

Ratcliffe již jednou Velkou Británii administrativně opustil. V roce 2010 přesídlil Ineos do Švýcarska na protest proti navýšení daně z příjmu. Tím na daních ušetřil v přepočtu kolem jedenácti miliard korun. Po snížení daňové sazby v roce 2016 Ineos přesídlil zpět do Británie.

Ratcliffe není prvním Britem, který se rozhodl k odstěhování do Monaka. Sídlí tam britské osobnosti jako závodník Lewis Hamilton, cyklista Chris Froome nebo vlastník největší britské textilní značky Topshop Philip Green.