Brusel zvažuje, že prodlouží výjimky pro pomoc bankám

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

Finanční krize neskončila, alespoň z pohledu Evropské komise. Unijní exekutiva se naopak domnívá, že některé peněžní domy v EU budou potřebovat další státní pomoc v podobě přísunu hotovosti, a chystá kroky, jež by tuto podporu nadále umožnily.

„Pokud se pohloubí dluhová krize, může být rekapitalizace nutná u více než devíti bank, které propadly v červencových zátěžových testech,“ prohlásil komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia.

Sám chce v Komisi předložit návrh, aby se povolení ke státním zásahům, dohodnutá v době vrcholu finanční mizérie, protáhla za rok 2011. V minulosti platilo, že vlády směly zaskočit u marodných ústavů státní podporou, záchranným fondem a kapitálovými injekcemi v řádu stovek miliard eur.

Státní pomoc podnikům je přitom v unii zakázaná. V roce 2010 se pravidla s vyčerpáním prvního záchranného deštníku opět zpřísnila, od letoška byla nouzová asistence možná jen v případě, že příjemce předložil restrukturalizační scénář. schválených případů je momentálně 19.

Záměr Almunii a jeho týmu je současně přiznáním, že stress-testy zdaleka neodhalily všechna rizika, jak si Komise slibovala. „Až do léta jsem si myslel, že by výjimky ze státní pomoci mohly touto dobou vypršet. Napjatá situace ale vyžaduje prodloužení tohoto období,“ uvedl antimonopolní komisař.

K volání Mezinárodního měnového fondu, aby evropské banky krátkodobě posílily kapitál, byla dosud unie hluchá. na tento krok mají totiž podle programu Basel III čas až do roku 2019. Fond nicméně v úterním hospodářském výhledu znovu připomněl, aby se tento proces výrazně urychlil.