Češi dosáhli odkladů splátek u úvěrů na bydlení za 152 miliard

U téměř roční produkce hypoték si domácnosti požádaly o odklad splátek.

U téměř roční produkce hypoték si domácnosti požádaly o odklad splátek. Zdroj: Tomeš Michael / E15

Domácnosti požádaly o zastavení splátek u úvěrů na bydlení v celkové výši 152 miliard korun. Z toho 93,7 miliard představují půjčky, které se zmrazily v rámci moratoria nařízeného vládou. Zbylých 58,3 miliardy představují hypotéky či půjčky ze stavebního spoření, které zmrazily banky dobrovolně. Data o úvěrech, u nichž je pozastavené splácení, zveřejnila Česká národní banka.

Experti se shodují, že jde o velké číslo. „Blíží se to roční produkci hypoték,“ uvádí David Eim, místopředseda představenstva společnosti Gepard Finance. Ta je zprostředkovatelem hypoték. V minulém roce poskytly bankovní domy hypotéky ve výši přes 180 miliard korun. Vzhledem k průměrné výši hypotéky v uplynulých letech se počet lidí, kteří požádali o pozastavení splátek, bude pohybovat okolo sta tisíc.

„Potenciálně jsou to ohrožené úvěry,“ uvádí ekonom ING Bank Jakub Seidler s tím, že bude záležet, jak velká část lidí začne opět splácet, až moratorium skončí. Podle Eima ale většina lidí požádala o odložení pro jistotu, přestože měli dál příjem.

Podobně se v rozhovoru pro E15 vyjádřil šéf UniCredit Bank Jakub Dusílek: „Pomohli jsme klientům, kteří se dostali do tíživé situaci, kterou nemohli předvídat. Už nyní se navíc hlásí klienti, kteří chtějí ukončit odklad splátek, protože jejich situace není tak špatná, jak si původně mysleli.“ 

Banky tak podle obchodního ředitele Next finanční Jiřího Vagnera vědí, na čem jsou, a začínají zlevňovat hypotéky. 

Celkový objem úvěrů domácností včetně spotřebitelských půjček od bank, u nichž byla schválena žádost o odklad splátek, dosahuje astronomické sumy 208 miliard korun.

Moratorium na splácení úvěrů schválila počátkem dubna sněmovna na návrh vlády. Celkem obdržely banky zhruba 345 tisíc žádostí o odklad splátek úvěrů od klientů postižených opatřeními proti šíření koronaviru.