Češi sázejí na jistotu, pojišťují se na dovolené

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Alespoň částečně kompenzovat rizika spjatá s dovolenou v zahraničí se snaží čím dál více klientů cestovních kanceláří a pojišťoven. „Ještě před deseti lety bylo pojištěno šedesát procent osob, nyní už je to 75 procent,“ uvádí mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. „Hlavně v posledních letech se lidé pojišťují výrazně více, přičítám to lepší informovanosti o výši hrozících nákladů,“ dodává.

Tento růstový trend potvrzují také pojišťovny. Zatímco v roce 2016 evidovala Česká asociace pojišťoven 3,9 milionu pojistných smluv na léčebné výlohy v zahraničí, loni to bylo 4,8 milionu smluv. Zároveň roste i celkový objem peněz vyplácených klientům. V roce 2016 pojišťovny vydaly 682 milionů, loni 735 milionů korun.

Žádná pojistka sice nevyrovná strasti spojené se změnami zájezdů, které způsobilo uzemnění letadel Boeing MAX, ale pokryje možné výdaje spojené s lékařským ošetřením nebo ztrátou zavazadel. „Celková výše krytí, které si klienti sjednávají, roste. Převládá právě dlouhodobé pojištění k účtu nebo ke kartě,“ říká šéf oddělení pojištění v České spořitelně Jakub Jírovec. Společnost pojištěným vyplácí desítky milionů korun ročně. Desítkám tisíc klientů hradí roční cestovní pojištění k účtu sama společnost.

„Nejnižší částky za cestovní pojištění zaplatí klienti při cestách po Evropě, nejvyšší v USA a Kanadě, kde jsou výdaje na léčení kvůli odlišnému zdravotnímu systému nejvyšší na světě,“ podotýká mluvčí AXA pojišťovny Jiří Cívka.

U dvou největších tuzemských cestovních kanceláří Fischer a Exim si klienti nejčastěji pojišťují také případné storno zájezdu nebo odpovědnost za škodu. Podle statistik ERV Evropské pojišťovny, lídra trhu cestovního pojištění, loni vycestovalo do ciziny téměř 7,5 milionu Čechů, meziročně o devět procent více.