Česká spořitelna chce prodávat na pobočkách energie

Česká spořitelna

Česká spořitelna Zdroj: Novak Tomas/Euro

Banky hledají stále nové příjmy. Česká spořitelna hodlá nyní nabídnout kromě bankovních služeb i prodej elektřiny a plynu domácnostem. A to přímo na svých pobočkách, což se ale podle informací deníku E15 příliš nezamlouvá České národní bance.

„Můžeme říci jen tolik, že lidé, kteří se přihlásili do pilotního projektu, dostávají od července energii od naší dceřiné společnosti Erste Energy Services v ostrém provozu. Další využití nového obchodního modelu posuzujeme,“ uvedla mluvčí České spořitelny Klára Pačesová. Energetická dcera se dosud soustředila na prodej elektřiny firmám.

„Česká národní banka obecně považuje za rozumné, aby banky zůstaly finančními institucemi a soustředily se na poskytování služeb na finančním trhu. V rámci bankovní pobočky může být část prostor pronajata jiné osobě, která bude nabízet nefinanční služby,“ reagovala na dotaz deníku E15 centrální banka.

Spořitelna není bez šancí

Odborníci z trhu většinou míní, že spořitelna není úplně bez šancí uspět i na tak nasyceném trhu. Oproti menším alternativním dodavatelům energií má řadu výhod. „Banka má velkou pobočkovou síť i klientskou základnu. A nemusí utrácet za marketing tolik jako nový nezávislý obchodník. Opřít se může i o značku,“ říká Jiří Gavor z poradenské firmy ENA.

Sázka to ale bude. Trh s elektřinou pro domácnosti je už poměrně stabilně rozdělen mezi více než třicítku dodavatelů. O tom vypovídá i klesající ochota českých domácností měnit obchodníka s energiemi.

Dceřiná společnost Erste Energy Services funguje od srpna 2012. Letos v červenci dodávala elektřinu firmám na 1157 odběrných míst. Podle zdrojů z energetického trhu banka motivuje své korporátní klienty k nákupu elektřiny lepšími podmínkami u investičních a provozních úvěrů.

Zisky klesají

K hledání nových zdrojů obživy nutí zavedené banky klesající zisky z finančních služeb vlivem rostoucí konkurence. Tuzemské banky v prvním pololetí vydělaly 35,2 miliardy. To je o 1,5 miliardy korun méně než ve stejném období loni.

V loňském roce zisk nejrychleji klesal třem největším bankám. Česká spořitelna, ČSOB a Komerční banka loni v průměru vydělaly o desetinu méně. Tento trend se jim letos daří zpomalovat, když ČSOB a Komerční banka v prvním pololetí meziročně zvýšily zisk.

V českém bankovnictví také vytrvale klesá návratnost investovaného kapitálu, což není dobrá zpráva pro zahraniční matky. Loni banky na jednu investovanou korunu vydělaly zhruba 60 procent toho, co před krizí. I tak stále patří návratnost kapitálu na úrovni 16,2 procenta k tomu nejlepšímu v Evropě.

Česká spořitelna ode dneška zdražuje odchozí platby