Česko je teprve třetí vyspělou ekonomikou, která po krizi zvyšuje sazby

Turisté na pražském Staroměstském náměstí

Turisté na pražském Staroměstském náměstí Zdroj: E15/Anna Vackova

Pražský hrad
Pražský hrad (ilustrační foto)
3
Fotogalerie

Naposledy úrokové sazby ČNB zvýšila před ekonomickou krizí, jejich dnešní růst reaguje na dobré ekonomické vyhlídky země. Česko je tak třetí vyspělou ekonomikou, která po krizi k zvýšení sazeb přistoupila. Čtěte, jak tento finanční nástroj funguje.

V červnu už sazby zvýšily na 1,25 procenta Spojené státy americké a o necelý měsíc později i Kanada. Naopak některé z velkých ekonomik dál sahají k významnému snižování úroků. K tomuto kroku přikročilo například Rusko nebo Brazílie.

Evropská centrální banka ovšem zatím o zvyšování úvěrů nerozhodla a dále pokračuje v takzvaném kvantitativním uvolňování. Přesto by i ona mohla svou politiku přehodnotit.„ČNB budou v dohledné době následovat centrální banky dalších evropských zemí, včetně Evropské centrální banky, která by podle něj měla k podobnému kroku přistoupit ve druhé polovině příštího roku,“ doplnil analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Národní bankovní instituce úroky typicky zvyšují ve chvíli, kdy se ekonomice daří, nebo dařit bude. Právě výhledy pro budoucí ekonomické výkony jsou důležité – na hospodářství se totiž zvýšení úroků projeví až za několik měsíců.

Co znamenají jednotlivé úrokové sazby

Česká národní banka stanovuje celkem tři úrokové sazby. Nejčastěji se hovoří o takzvané repo sazbě, o jejíž hodnotě rozhoduje ČNB každých čtrnáct dní. Repo sazba představuje úrok, který získají komerční banky ve chvíli, kdy se rozhodnou u ČNB uložit přebytečné finanční prostředky. Právě pomocí repo sazby pak národní banka ovlivňuje množství peněz v ekonomice, spotřebu nebo právě často diskutované komerční úroky. 

Kromě repo sazby používá ČNB ještě další dva nástroje úvěrové politiky. Banka dnes zvýšila také takzvanou lombardní sazbu, a to o čtvrt procenta na 0,5 procentního bodu. Lombardní sazba určuje, za kolik si komerční banky mohou u ČNB půjčit oproti zástavě cenných papírů. Jedná se o restriktivní politiku, zvýšení sazby znamená zdražení peněz.

Posledním nástrojem je diskontní sazba – ta určuje úrokovou míru ve chvíli, kdy si banky u ČNB půjčují bez zajištění přebytečnou likviditu. Tuto sazbu národní banka nezvýšila.

Co může znamenat zvýšení sazeb? Podívejte se na video:

Video placeholde
Podívejte se, co může nastat po zvýšení úrokových sazeb • František Kára, Michal Nosek