Česko mohutně navýšilo zlaté rezervy. ČNB nakoupila tunu a půl drahého kovu

ČNB nakoupila tunu a půl zlata

ČNB nakoupila tunu a půl zlata Zdroj: Reuters

Česká národní banka zvýšila v letošním prvním čtvrtletí zlaté rezervy státu o 1,54 tuny na 13,5 tuny. Je tak pátou zemí na světě s největším nárůstem zásob zlata v tomto období. Procentuálně více zlata do svých rezerv uložily jen Singapur, Čína, Turecko a Indie. Celkově se Česko v objemu zlatých rezerv nachází na 66. místě na světě, uvedla Světová rada pro zlato (World Gold Council). ČNB detaily ohledně správy devizových rezerv nekomentuje.

Centrální banky od ledna do konce března dohromady nakoupily 228 tun zlata, což je o 34 procent více než předchozí rekord za první čtvrtletí, který je z roku 2013. Banky přitom zlato do svých rezerv doplňují už delší dobu. Za loňský rok nakoupily 1078 tun žlutého kovu, což byl celoroční rekord.

Guvernér ČNB Aleš Michl loni zmínil, že by se zlatá rezerva ČNB měla postupně zvýšit až ke sto tunám zlata. „Plánovaný nákup zlata do rezerv ČNB, o kterém nedávno hovořil guvernér Michl, rozpoutalo lavinu komentářů v médiích. Většina ale porovnává výkonnost zlata jako investice s akciovým trhem a vyzdvihuje výnos akcií za několik málo let. Tato srovnání však nejsou vůbec relevantní vzhledem k důvodům, proč světové centrální banky zlato nakupují,“ uvedl analytik Golden Gate Pavel Ryba.

Od roku 1989 do roku 2008 byly podle něj centrální banky čistými prodejci zlata a představovaly tak důležitou součást globální nabídky zlata na trhu, v průměru to bylo zhruba 400 tun ročně. Od velké finanční krize v letech 2008 a 2009 se naopak přístup centrálních bank ke zlatu diametrálně změnil a centrální banky začaly zlato do svých rezerv opět nakupovat.

Čtěte více o zlatě

Razantní změna přístupu centrálních bank podle Ryby může znamenat, že přehodnotily roli zlata v podmínkách pokračující finanční a ekonomické nejistoty. Současný geopolitický chaos a globální finanční nejistota podle něj dál přiživuje chuť centrálních bankéřů po zlatě. Oficiální zásoby zlata nyní dosahují přes 36 tisíc tun, což je nejvyšší úroveň od roku 1992. Dosavadní historické maximum je 38.491 tun z roku 1966.

V posledním desetiletí se zvyšuje trend, kdy centrální banky ukládají své zlato na domácím trhu. Francie navrátila zpět do vlasti 221 tun zlata v letech 2013 až 2016 poté, co německá centrální banka oznámila, že vrátí zpět neboli repatriuje do Německa zlato z Francie a Federální rezervní banky v New Yorku. Polsko také repatriovalo sto tun z Londýna, což je zhruba polovina jeho celkových rezerv. Mezi další země s významnými repatriacemi v posledním desetiletí patří Belgie, Švýcarsko, Rakousko, Indie, Mexiko, Thajsko, Srí Lanka, Bolívie a Bangladéš. Čína a Rusko ukládají veškeré své zlato na domácím trhu.