Český bankéř po patnácti letech odešel z vedení ruské Alfa Bank

Petr Šmída působil ve vedení ruské Alfa Bank od roku 2003.

Petr Šmída působil ve vedení ruské Alfa Bank od roku 2003. Zdroj: CC BY-SA 3.0: Igor Zvyaghin

Vedení fondu Corviglia Capital Fund. Druhý zleva Petr Šmída, uprostřed Cezary Smorszczewski.
2
Fotogalerie

Jeden z nejvýše postavených českých manažerů v Rusku Petr Šmída skončil v čele správní rady tamní Alfa Bank. Začal se ve velkém věnovat investicím do finančních start-upů.

Finančník Petr Šmída v září definitivně opustil vedení jednoho z největších ruských peněžních ústavu Alfa Bank. Z banky ruských oligarchů Michaila Fridmana a Germana Chana odešel po patnácti letech. Naposledy z pozice předsedy správní rady.

„Přišla prostě chvíle na změnu. Banka má nového generálního ředitele, daří se jí dobře a já odteď chci věnovat všechen pracovní čas mladým, rychle rostoucím firmám a jejich lídrům, kteří tvoří bankovní a finanční služby pro 21. století. V globálním měřítku kdekoli na světě,“ řekl serveru E15.cz Šmída.

Podnikatelské ostruhy získal Šmída v první polovině 90. let privatizací splátkové společnosti Multiservis. V roce 1997 od něj firmu koupil americký gigant General Electrics. A Šmída se postavil do čela tuzemské části GE Capital Bank. Na pozici generálního ředitele vydržel do roku 2002. Tehdy odešel do americké centrály GE Consumer Finance na vrcholovou manažerskou pozici se zodpovědností za 40 zemí.

Netrvalo však dlouho a v roce 2003 Šmída vystřídal Američany za angažmá u Rusů. Kývl na nabídku oligarchy Michaila Fridmana a stal se výkonným ředitelem Alfa Bank. Z banky zmítané problémy vybudoval jeden z největších peněžních ústavů na ruském trhu.

„Od roku 2008 žijeme s rodinou v Praze. Banka se v té době stala jasným technologickým lídrem v Rusku a měla špičkový mezinárodní tým. V roce 2011 mi akcionáři položili otázku, zda bych se stal předsedou správní rady se zodpovědností za strategii a klíčové lidi. Nabídku jsem přijal,“ dodal Šmída.

V té době mu ale stačilo létat do Moskvy už jen na dva dny v měsíci. Hlavní Šmídovou aktivitou byly od roku 2010 fondy společnosti Enern. Tu založil s byznysmeny Pavlem Muchou a Radkem Švecem. Zaměřili se na investice do technologických firem. Jejich kapitál pomáhal na svět internetovým projektům typu Slevomat, Twisto nebo Rohlík.cz. Celkem investovali kolem sto milionů eur.    

Aktuálně Šmída zažívá další zlomové období. „Strávil jsem ve finančním odvětví většinu života a chci se na jeho změně aktivně podílet, ne jen přihlížet. Možná si někdo vzpomene jak jsme s GE Capital Bank v roce 2000 rozdávali jako první mobilní telefony. Nic se nezměnilo. Pohled dopředu mě pořád fascinuje,“ uvedl Šmída.

S polský byznysmenem Cezary Smorszczewským proto startuje celosvětově působící fond Corviglia Capital. Od investorů již získali 250 milionů dolarů. Jednou tolik mají ještě přislíbeno. Investovat budou do rozjetých start-upů z oblasti finančnictví a finančních služeb, známé též pod označením fintech.