Chytrý Honza se vrací zakladateli

Paták Jiří, Chytrý Honza

Paták Jiří, Chytrý Honza Zdroj: archiv

Paták Jiří, Chytrý Honza
Paták Jiří, Chytrý Honza
Paták Jiří
4
Fotogalerie

Na českém finančně-poradenském trhu se chystá další velké přeskupení sil. Jeden ze zakladatelů společnosti Chytrý Honza Jiří Paták dohodl na odkoupení 80procentního podílu ve firmě od nizozemské finanční skupiny Aegon a investiční skupiny Rockaway. Stane se tak stoprocentním vlastníkem společnosti, v níž doposud držel pětinový podíl. Přesnou hodnotu obchodu neuvedl. „Další etapa společnosti se bude opírat o technologická řešení, díky kterým má ChytryHonza.cz obrat přes půl miliardy,“ uvedl Paták.

Celou transakci financovala investiční skupina DRFG. „S Jiřím Patákem sdílíme stejný pohled na rozvoj klasické i online distribuce finančních produktů a připravujeme v této oblasti společné kroky,“ uvedl majoritní akcionář DRFG David Rusňák. Případný majetkový vstup DRFG do společnosti podléhá schválení antimonopolního úřadu.

„Došlo k poměrně překvapivé změně akcionářů dynamicky rostoucího brokera finančních služeb. Rockaway svoji investici zřejmě zhodnotil, prodej ze strany Aegon souvisí s celkovým odchodem z trhů ČR a SR. Hodnotu transakce odhaduji na 300 až 500 milionů korun,“ okomentoval změnu na trhu Radim Dohnal, ekonom portálu capitalinked.com, který se věnuje trhu fúzí a akvizic. 

„Tradiční bankovnictví jako obor prochází významnými změnami a budoucnost je jednoznačně v on-line světě,“ uvedl vedoucí oddělení fúzí a akvizic v české pobočce EY Štěpán Flieger.

„Ze start-upu a čistě on-line byznys modelu se Chytrý Honza dopracoval do velikosti, kdy představuje plnohodnotnou konkurenci tradičním finančním institucím. Zájem nového investora jenom potvrzuje jeho úspěch,“ uvedla Andrea Lauren odpovědná za fintech projekty z portfolia Rockaway.

Bouřlivé období na českém poradenském trhu tak pokračuje. Akvizice Chytrého Honzy přichází v rychlém sledu poté, co konkurenční švýcarská skupina Swiss Life v polovině října potvrdila dokončení převzetí finančně-poradenské společnosti Fincentrum. Zkraje minulého měsíce také změnila působiště čtveřice významných manažerů finančně poradenské společnosti Partners, když přešla do konkurenční firmy Sirius Finance a získala v ní majoritní vlastnický podíl.

Chytrý Honza nicméně podle Dohnala roste výrazně rychleji než Fincentrum a pohybuje se silně v online prostředí, proto při odhadu ceny byl použit vyšší násobek zisku než u transakce Fincentrum před několika měsíci.

Chytrý Honza v současné době zaujímá páté místo mezi poradenskými společnostmi v Česku z hlediska nasmlouvaných objemů. „Pokud někoho v brzké době přeskočí, pak to bude poradenská OVB,“ dodává Dohnal. Ta přitom na konci září potvrdila, že od ČNB obdržela licenci pro poskytování úvěrů. Společnost Chytrý Honza založili v roce 2008 právě Paták a další český podnikatel Jakub Havrlant. Oba v roce 2016 firmu prodali nizozemské finanční skupině Aegon s vidinou globální expanze. Paták si tehdy ponechal dvacetiprocentní podíl ve firmě, řízení však přenechal dosazenému Nicolasi Eichovi. Média už tehdy spekulovala o hodnotě transakce ve vyšších řádech stamilionů korun.

„I nadále chceme určovat směr, kterým se bude sektor finančních služeb a produktů ubírat,” vysvětlil Paták. Chytrý Hozna přitom už v roce 2014 převzal makléřskou společnost Bonnet, kterou použil jako základ pro technologické inovace v byznysu.