Čína prodala dluhopisy za 139 miliard, zájem výrazně překonal nabídku

Burza

Burza Zdroj: profimedia.cz

Burza
Burza
3
Fotogalerie

Celkem šest miliard dolarů, tedy asi 139 miliard korun, získala Čína z prodeje státních dluhopisů v zahraniční měně. Jedná se o největší prodej zahraničních dluhopisů, který kdy Peking uskutečnil. Podle agentury Reuters využila země prudkého poklesu nákladů na půjčky. Tamní ministerstvo financí prodalo dluhopisy ve čtyřech tranších, se splatností tři roky, pět let, deset let a dvacet let.

Prodej přišel po letošním oživení trhů, které prudce snížilo výnosy globálních dluhopisů a náklady na financování ve srovnání s předchozí emisí z října 2018. Získaná částka šest miliard dolarů byla zhruba dvojnásobná ve srovnání s původním cílem a objednávky, tedy poptávka, byly na dluhopisy až za 20 miliard dolarů, vyplývá z údajů společnosti Refinitiv.

„Z taktického finančního hlediska je nyní vhodná doba k získání relativně levných financí,“ uvedl šéf oddělení dluhu rozvíjejících se zemí v Macquarie Asset Management Alex Kozhemiakin.

Nejnovější nabídka byla teprve třetím prodejem dolarových dluhopisů od doby před dvěma lety, kdy Peking po 13leté přestávce oživil svůj program vydávání zahraničních dluhopisů. Po návratu na trhy v roce 2017 získal dvě miliardy dolarů a v rámci samostatné transakce v roce 2018 další tři miliardy dolarů.

Tento měsíc Čína také prodala první emisi dluhopisů v eurech za 15 let. Získala z ní 4,4 miliardy dolarů. Analytici věří, že evropský trh se stane v budoucnosti pro asijskou velmoc větším zdrojem financí.

Podle agentury Bloomberg je celková hodnota trhu s dolarovými dluhopisy v Číně nyní více než 740 miliard dolarů. Emise dluhopisů je letos rekordní. Loni přitom emise nových dluhopisů po rekordu v roce 2017 klesly, částečně kvůli oslabení jüanů v reakci na vypuknutí americko-čínské obchodní války. Letos však opět oživily a čínští dlužníci již vydali dolarové dluhopisy za 195 miliard dolarů. Celoroční rekord z roku 2017 je vydání dluhopisů za 211 miliard dolarů.

Nejnovější emise státních dluhopisů však není nějak velká ve srovnání s emisemi jiných států. Itálie minulý měsíc prodala státní dluhopisy za sedm miliard dolarů. Argentina loni v lednu prodala dluhopisy za devět miliard dolarů.

Čína má u tří největších ratingových agentur Moody's Investor Service, S&P Global Ratings a Fitch Ratings pátou nejvyšší investiční známku. Je na tom hůře než Jižní Korea, ale stejně jako Japonsko.