Ruská a čínská špionáž v Česku zesilují, varuje BIS ve výroční zprávě

Velvyslanectví Ruské federace v České republice v Praze.

Velvyslanectví Ruské federace v České republice v Praze. Zdroj: ctk

Bezpečnostní informační služba
Budova BIS na pražských Stodůlkách
Šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka
Šéf BIS Michal Koudelka
Sídlo BIS
8
Fotogalerie

Kontrarozvědka v dokumentu mimo jiné zopakovala varování před pozvánkami do Číny na školení, semináře či poznávací zájezdy. Tyto příležitosti podle ní využívají čínské zpravodajské služby k oslovení pro spolupráci a vyvolání dojmu u dotčené osoby, že Číně „něco dluží“. Problémem je podle BIS i naddimenzovaná velikost ruské ambasády v Česku, která vystavuje občany hrozbě, že budou čelit kontaktu s ruskými zpravodajci.

Stejně jako před rokem BIS upozorňuje, že k nátlakovému prosazování čínských zájmů se uchylují i kariérní diplomaté. Čínští zpravodajci pak zvyšují aktivitu v tom, jak se snaží vyhledat a kontaktovat potenciální spolupracovníky mezi českými občany. Vedle čínských a ruských aktivit nezjistila BIS závažné nepřátelské aktivity cizích zpravodajských služeb s výjimkou íránských.

Číňané podle výroční zprávy cílí hlavně na českou akademickou obec, bezpečnostní sbory a státní správu. Čína si tím vytváří kontaktní síť osob, které jí budou nakloněny a ochotny jí vycházet vstříc.

„Ze zpravodajského hlediska je nejrizikovějším aspektem samotná fyzická přítomnost hosta na území Číny. K oslovení pro spolupráci totiž čínské zpravodajské služby obvykle využívají právě pobyt zájmových osob na území Číny, případně ve třetí zemi,“ uvádí BIS. K oslovování potenciálních českých zdrojů či spolupracovníků využívají čínští zpravodajci například sociální síť LinkedIn, konstatuje zpráva.

V Česku loni operovaly také všechny ruské tajné služby, tj. civilní rozvědky SVR, vojenské rozvědky GRU a vnitřní bezpečnostní a zpravodajské služby FSB. Jejich klíčovým cílem je manipulace rozhodovacích procesů na všech úrovních státní správy.

Ruské zpravodajce v ČR nicméně oslabilo vyhoštění tří členů diplomatického sboru v Praze v reakci na otravu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala v Británii, stojí v dokumentu.

BIS stejně jako před rokem zmiňuje, že dlouhodobým bezpečnostním problémem je naddimenzovaná velikost ruské ambasády v Česku, která vystavuje české občany hrozbě, že budou čelit kontaktu se zpravodajci.