ČNB poprvé od roku 2002 zahájí devizové intervence, koruna už padá

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Česká národní banky se k velkému překvapení trhu rozhodla zahájit devizové intervence. Jejich cílem je oslabit korunu a zvýšit tak inflaci. Měnový kurz chce banka držet poblíž hladiny 27 korun za euro. Koruna záhy po rozhodnutí ČNB už stihla spadnout na nejslabší hodnotu za poslední čtyři roky.

Naposledy centrální banka přistoupila k devizovým intervencím v roce 2002. Tehdy bylo ovšem jejich cílem stabilizovat kurz koruny, který až do léta 2002 prudce posiloval, a to za existence nenulových sazeb. V současnosti, kdy jsou úrokové sazby na technické nule, mají intervence dále uvolnit měnové podmínky.

Dnešní krok ČNB nikdo nečekal. „Překvapení se centrální bance rozhodně povedlo,“ poznamenal analytik ČSOB Petr Dufek. Podle něj chce banka skrze slabou korunu a vyšší dovozní ceny zřejmě zvýšit inflaci v Česku.

To potvrdil i analytik Miroslav Novák z firmy Akcenta. „Právě hrozba deflace byla pravděpodobně tím hlavním důvodem, proč se centrální bankéři odhodlali ke zmíněnému kroku a vyhnali korunu směrem k hranici 27 korun za euro,“ konstatoval Novák. Podle něj je vedlejším efektem podpora českých exportérů.

Bezprostředně po oznámení intervencí už koruna oslabila na 26,63 korun za euro, přičemž dopoledne přešlapovala okolo 25,80 korun za euro. A večer se kurz vyšplhal až na 26,96 koruny za euro. Česká měna je tak na nejslabších úrovních od června 2009.

„Pokud koruna zůstane takto slabá, můžeme velmi brzy čekat zdražování pohonných hmot, dovážených výrobků i služeb včetně dovolených, jejichž ceny se odvozují od zahraničních cen,” vysvětlil Dufek dopady intervence.

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška domácnosti patrně zareagují krátkodobým zvýšením nákupů před letošními vánoci. „Příští rok ale jejich spotřeba klesne proti scénáři bez intervencí, protože se sníží jejich kupní síla,“ doplnil ekonom.

Hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka uvedl, že krátkodobý dopad na spotřebitele bude samozřejmě negativní. „Pokud bude oslabení koruny trvalejší, pak to bude naopak pozitivní pro české exportéry,“ doplnil.

Jak po oznámení intervencí oslabila koruna:

2982446:normal690:true:true

Patria.cz

Kolik korun stálo euro (pětiletý vývoj kurzu)2982452:normal690:true:true

Čtěte podrobnosti o reakci kurzu koruny

O tom, že dalším případným nástrojem uvolnění měnové politiky po dosažení nulové spodní hranice úrokových sazeb bude kurz koruny, rozhodla bankovní rada již na podzim roku 2012.

Úrokové sazby tak centrální bankéři dnes nechali beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na 0,05 procenta. Podle odhadů analytiků centrální banka úrokové sazby ponechá na rekordně nízké úrovni minimálně do konce příštího roku.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům nižší úroky přinášejí levnější úvěry na investice a provoz, domácnostem levnější půjčky na bydlení.