Čtveřice bankovních obrů chce do dvou let zavést vlastní kryptoměnu

UBS

UBS Zdroj: reuters

Principy sdíleného řetězce transakcí (blockchainu), na němž je založeno fungování digitálních měn, si chtějí osvojit i ty největší finanční domy. Nyní se ale poprvé ve větším rozsahu zavázaly ke spolupráci. Deutsche Bank, Santander, UBS a BNY Mellon doufají, že se jim do dvou let podaří zavést novou digitální měnu USC (Utility Settlement Coin) a transakční systém pro obchodování s cennými papíry a dluhopisy. Nové technologie tak mají obchodování výrazně zefektivnit.

USC má být plně kryta hotovostí a směnitelná za každou z hlavních světových měn, připomíná agentura Reuters. Zmíněná čtveřice finančních domů zavedení zmíněných inovací plánuje na začátek roku 2018.

„Dnešní obchodování mezi bankami a jinými institucemi je složité, časově náročné a drahé, ostatně proto máme v našich firmách ohromná oddělení, která tyto technické aspekty řeší,“ vysvětluje pro Financial Times Julio Faura, šéf vývoje a inovací ve španělské bance Santander.

„Technologie blockchainu je naopak komplexní množinou algoritmů, které umožňují ověřovat transakce pomocí celosvětové sítě. Není k tomu potřeba žádná centrální autorita a její účetní kniha,“ vysvětluje Faura. Každou transakci, reprezentovanou jedním blokem v řetězci, ověřují všechny jeho články.

Podle Hydera Jaffreyho, šéfa inovací v UBS, tak lze zrychlit jednotlivé procesy, například čekání na přijetí platby. Ambiciózní projekt ale ještě vyžaduje souhlas a spolupráci ze strany finančních regulátorů. Banky hodlají mimo jiné argumentovat tím, že technologie ve skutečnosti povede k větší finanční transparentnosti, protože každou transakci lze v řetězci snadno dohledat.

Motivace je jinak z hlediska bank jasná: celkové náklady na zajištění fungování dosavadního modelu finančních transakcí dosahují podle analytické společnosti Oliver Wyman až 80 miliard dolarů ročně (1,9 bilionu korun).

Jak funguje blockchain

Uvedené firmy proto nejsou jediné, které na využití dané technologie pracují, výjimečný je však rozsah jejich spolupráce. Na svém vlastním „citicoinu“ jinak pracuje například Citigroup. Blockchain si chce rovněž osvojit JPMorgan.

Měsíc stará studie Světového ekonomického fóru navíc uvedla, že ještě letos začne na svých projektech v této oblasti pracovat velká většina komerčních bank.