Do voleb do Evropského parlamentu se přihlásilo o deset uskupení méně, než minule

Piráti představili kandidáty a kandidátky do evropských voleb. (22. 1. 2024)

Piráti představili kandidáty a kandidátky do evropských voleb. (22. 1. 2024) Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Celkem 30 uskupení letos předložilo ministerstvu vnitra kandidaturu pro červnové volby do Evropského parlamentu. Ministerstvo to uvedlo na síti X. Kandidujících uskupení je o deset méně než před pěti lety, počet koalic se zvýšil o téměř polovinu. Lhůta pro předkládání kandidátních listin skončila dnes v 16:00.

Ministerstvo na webu uvedlo, že devět kandidátních listin podaly politické strany a hnutí samostatně a 11 kandidátních listin bylo podáno koalicemi. O tom, která volební seskupení splnila všechny zákonem požadované náležitosti a budou tak k volbám připuštěna, rozhodne ministerstvo do 20. dubna.

K minulým volbám do Evropského parlamentu před pěti lety se přihlásilo na 40 seskupení, z toho šest koalic. K volbám jich bylo připuštěno 39. Jedna ze stran totiž mimo jiné nezaplatila příspěvek na úhradu volebních nákladů ve výši 15.000 korun.

Kandidaturu v letošních evropských volbách, které budou v Česku 7. a 8. června, ohlásilo všech devět sněmovních stran a hnutí, přičemž z nich jen opoziční ANO a vládní Piráti kandidují samostatně. Vládní ODS, KDU-ČSL a TOP 09 kandidují stejně jako při posledních sněmovních volbách jako koalice Spolu, koalici Starostové a osobnosti pro Evropu vytvořila hnutí STAN a SLK. Opoziční hnutí SPD sestavilo koaliční kandidátku společně s neparlamentní Trikolorou.

Video placeholde
Business Club - debata europoslanců • e15

O udržení v Evropském parlamentu bojují komunisté, kteří se spojili do koalice Stačilo! se Spojenými demokraty - sdružením nezávislých. Na koaliční spojenectví sází také hnutí SEN 21 se stranou Volt Česko, hnutí Přísaha a strana Motoristé sobě a Švýcarská demokracie spolu se Stranou státu přímé demokracie - Stranou práce. V koalici „PRO vystoupení z EU“ jsou Moravané a jedna z neparlamentních republikánských stran. Koalici „PRO Jindřicha Rajchla“ tvoří uskupení Právo Respekt Odbornost a Správná volba PRO Zdraví a Sport.

Nejpočetnější pětičlennou koalici, v níž jsou Dělnická strana sociální spravedlnosti, Národní demokracie nebo Rozumní, kolem sebe soustředila Aliance národních sil v čele s nynějším europoslancem za SPD Hynkem Blaškem. Samostatně o návrat do europarlamentu usiluje Sociální demokracie (dříve ČSSD), v čele její kandidátky je bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Expremiér Jiří Paroubek vede koaliční kandidátku ČSSD - České suverenita sociální demokracie.

Volební účty mají Svobodní, Zelení a Demokratická strana zelených, podobně pak hnutí Hlas někdejšího europoslance a eurokomisaře Pavla Teličky a hnutí Referendum - Hlas lidu. K nováčkům patří Liberální aliance nezávislých občanů nebo „strana pro lidi i kočky s otevřenou myslí“ Mourek. Mezi tradičními účastníky volebního klání by měly být naopak Levice, Klub angažovaných nestraníků, Volte Pravý blok nebo Moravské zemské hnutí. Volební účet má také strana Urza.cz.