Dostat peníze do daňových rájů bude těžší. Ale nejspíš ne pro všechny

ilustrační foto

ilustrační foto

Poslanecká sněmovna schválila nejen zvýšení DPH na 15 a 21 procent, ale i zvýšení srážkové daně na příjmy zahraničních daňových rezidentů. V současné době se uplatňuje srážková daň ve výši 15 procent. Příští rok sazba vzroste na 35 procent. Jde o další nástroj, jak zastavit úniky peněz do zemí, kde se daně neplatí.

Za nezdaněný převod peněz, například na účet na populárních Seychelách, při platbě za těžko prokazatelné služby, se bude místo dosavadní srážkové daně ve výši 15 procent od počátku příštího roku platit 35 procent. Stát si od toho slibuje, že získá do kasy zhruba miliardu korun.

Podle Aleše Franka z Nové společnosti, která se zabývá prodejem ready-made společností (předzaložených firem), se to však dotkne jen menších firem. „Větší subjekty mají páky, jak to obejít. Zaměstnávají například poradenské firmy, které vytvářejí velmi promyšlená daňová schémata. Pak je prokazování trestného činu velmi složité. Lepší je důslednější vyšetřování a odkrývání, u koho peníze končí,“ míní Frank.

Srážková daň se především týká příjmů z podílů na zisku, úroků, licenčních poplatků, příjmů ze služeb a příjmů z nezávislé činnosti. Pokud v Česku někdo kupříkladu objedná poradce z Britských Panenských ostrovů, zaplatí daň osoba, která jej objednává, nikoli poradce. Za služby objednané u nás se srážková daň neplatí. „Ačkoli se to zdá jako systémový krok, který pomůže, spíše to má za cíl odradit podnikatele od volby založit si firmu v takzvaných offshorových zemích,“ upozorňuje Frank.

České firmy utíkají před krizí i nestabilitou do daňových rájů

Zvýšení srážkové daně se dotkne jen toho, kdo se k příjmům v daňových rájích přiznává už za současných podmínek. Větší podniky využívají velmi složitých metod nebo mají sídla v zemích, které nemají srážkové daně zavedeny vůbec. Uvést lze země jako Nizozemsko, Lucembursko nebo Kypr. V těchto destinacích je obchodní legislativa velmi pružná a umožňuje například vyplatit dividendy už v průběhu roku.

Češi stále rádi zakládají sídla v zahraničí

Poptávka po sídle v daňových rájích i letos dosahuje nárůstu o 15 procent proti loňskému roku. „České firmy žádají nižší daňové odvody. Na daňových rájích je čím dál více lákají mezinárodní smlouvy o ochraně investic, obavy pak mají z možného zrušení anonymity akcií na doručitele. Mezi nejoblíbenějšími daňovými ráji zůstává Nizozemsko, Kypr a také Lucembursko,“ říká Ivan Hruškovič ze společnosti Companies and Companies, která se rovněž zabývá prodejem ready-made firem a zakládáním nových společností.

Jen za letošní půlrok přemístilo sídlo do daňového ráje přes 294 firem. Při zachování tempa odlivu sídel by tak mohlo letos z Česka odejít nejvíce společností za poslední tři roky. Celkem je v nich dle veřejně dostupných zdrojů 12 046 tuzemských podniků, což odpovídá 3,29 procenta všech firem registrovaných v České republice.. Počet firem přemístěných na Kypr se neustále zvyšuje, a to z 663 firem roku 2006 na 1784 firem v první polovině letošního roku. Zájem roste i o Bahamy, Seychely a Belize.