Dvojí kazašská nesnáz pro skupinu PPF. V sázce je půjčkový byznys i těžba zlata

Na nepokoje v Kazachstánu doplatí tamní byznys skupiny PPF.

Na nepokoje v Kazachstánu doplatí tamní byznys skupiny PPF. Zdroj: ČTK / AP / Vladimir Tretyakov

PPF Group
2
Fotogalerie

Propad hodnoty investice do těžební společnosti Polymetal v řádu vyšších stovek milionů korun. Taková je první penězi měřitelná nesnáz finanční skupiny PPF v krizí zmítaném Kazachstánu, kde ruský těžař zlata a stříbra aktivně působí. Akcie těžaře jen za první týden letošního roku propadly o téměř devět procent, hodnota v prosinci ještě takřka sedmimiliardové investice PPF se tak během několika dnů smrskla o zhruba 630 milionů korun. Nepokoje v zemi se podle ekonomů ale mohou dotknout i obchodů Home Creditu ze skupiny PPF, pro kterou je Kazachstán jednou z byznysových destinací.

„Prioritou je zajištění bezpečí a zdraví zaměstnanců Bank Home Credit, kterou v Kazachstánu skupina PPF vlastní. Máme zprávy, že jsou všichni v pořádku. Situaci nadále pravidelně sledujeme,“ uvedl Leoš Rousek, ředitel komunikace skupiny PPF. Skupina prostřednictvím své kazašské banky působí na tamním trhu od roku 2006. Aktuální dění v zemi nechtějí zástupci společnosti nijak komentovat. „Je naším pravidlem nevyjadřovat se k politické situaci v jednotlivých zemích, kde PPF podniká,“ dodává Rousek. 

Ani ne čtyřprocentní podíl v Polymetalu londýnská burza aktuálně oceňuje v přepočtu na zhruba 6,3 miliardy korun, celková aktiva skupiny PPF byla přitom koncem roku 2020 na prahu částky jednoho bilionu korun. I tak ovšem stihla kazašská krize během několika málo dní zlevnit akcie Polymetalu na nejnižší úroveň od ledna roku 2020. „Polymetal generuje v Kazachstánu kolem 38 procent provozního zisku. Proto situace v Kazachstánu vyvolává určitý negativní sentiment mezi investory, a jeho akcie tak ztrácejí,“ uvádí portfolio manažer Cyrrusu Tomáš Pfeiler. 

Kazachstán nicméně pro skupinu PPF nepředstavuje zásadní byznysovou expozici. „Úvěrová expozice Home Creditu v Kazachstánu tvoří necelá tři procenta aktiv finančního segmentu PPF, tamní byznys tak nepředstavuje pro skupinu významnou expozici,“ dodává na adresu půjčkového byznysu skupiny Home Credit. Klima rozvrácené země by ovšem spotřebitelským půjčkám nakloněno nebylo.

„PPF má obrovské kapitálové zdroje, takže by současnou krizi v Kazachstánu měla překonat. Ziskovost jejích aktivit v zemi bude ale výrazně nižší než v letech před začátkem pandemie. Při rozsáhlejším převratu v zemi by mohla v Kazachstánu vygenerovat za celý rok ztrátu,“ soudí analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. 

Pro poskytovatele úvěrů je podle ekonomů důležitý klid na trzích, protože pak domácnosti a firmy splácejí své dluhy a zároveň si chtějí půjčovat. Příkladem může být válka o Náhorní Karabach, která se v regionu rozhořela v roce 2020. „Ta spolu s pandemií koronaviru způsobila řadě arménských nebankovních poskytovatelů úvěrů citelné finanční problémy,“ připomíná Tomčiak. 

Vladimir Putin

Video placeholde
Vladimir Putin

Kazachstán je největší a nejbohatší ze středoasijských zemí. Nynější protesty otřásly obrazem politicky stabilní a přísně kontrolované země, který Kazachstán za tři desetiletí své nezávislosti využil k přilákání stovek miliard dolarů zahraničních investic do ropného průmyslu, poznamenala agentura Reuters. Ze stejného důvodu se do středoasijské republiky uchýlili těžaři, kteří využívali bohatých zásob ropy a levné elektřiny.