ECB přiznala obavy z daně Robina Hooda

euro, ECB

euro, ECB Zdroj: ECB

Robin Hood se nejspíš vrátí do lesa, aby směl znovu ven. Chystanou daň z finančních transakcí, nazvanou pro svou solidární povahu právě po anglickém zbojníkovi, čeká totiž změna. Tlačí na ni Evropská centrální banka (ECB). Vedou ji k tomu obavy z narušení stability trhu. „Jde o výraz strachu z implementace,“ napsal deník Financial Times (FT), který informaci přinesl.

Daň z finančních operací rozděluje unii několik let. Cílem je zapojit banky, pojišťovny a fondy do úhrad boje s následky finanční krize. Pro nákupy a prodeje finančních nástrojů má platit sazba 0,1 procenta, na deriváty číhá 0,01 procenta.

Kritici těchto kroků včetně České národní banky varují před odlivem kapitálu do třetích zemí a ztrátou konkurenceschopnosti. „Rádi bychom se zapojili, spolu s vládami a Evropskou komisí, do procesu, jenž by zabránil negativním dopadům tohoto opatření,“ řekl FT člen výkonné rady ECB Benoît Coeuré.

Roční výběr 30 až 35 miliard eur má od roku 2014 nutit banky k zodpovědnějšímu chování vůči rizikům. S plánem souhlasí jedenáct zemí EU, jejich koalice se však začíná drolit. Podle informací deníku E15 mají výhrady Německo, Francie a Itálie, z projektu couvá Belgie.

Daň z finančních transakcí měla původně platit pro celou unii, návrh spadl kvůli Britům, Švédům a Čechům ze stolu. V polovině února navrhla komise zavedení odvodu v 11 zemích s eurem, jde o Německo, Francii, Rakousko, Belgii, Estonsko, Řecko, Itálii, Španělsko, Portugalsko, Slovinsko a Slovensko. Ve stejné době Brusel připustil, že nástroj může vést k propadu obchodů s akciemi o 15 procent, u derivátů se mohou operace ztenčit až o 75 procent.

„Ta daň není špatná jen sama o sobě, chybné je i načasování jejího zavedení. Proč ji spouštět v okamžiku, kdy je finanční sektor v mnoha zemích Evropy zásadně oslaben?“ ptá se viceguvernér ČNB Mojmír Hampl.

Odpor proti připravované dani nabral na intenzitě minulý měsíc, kdy se do ní obul prezident Bundesbanky Jens Weidmann. Poukázal na skutečnost, že dávka v současné podobě poškodí klíčový trh s repo úvěry. V tomtéž vidí nebezpečí i ECB. „Coeurého stanovisko posiluje podezření, že banka by raději dala přednost omezené obdobě britské kolkovací daně (stamp duty) na akcie,“ píšou FT. Pozorovatelé mluví už teď o zpoždění startu daně z finančních transakcí a silném naředění jejího obsahu.