Euro se loni Česku vzdálilo, kvůli vysoké inflaci a deficitu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Česká republika loni nesplnila dva ze čtyř požadavků pro přijetí eura, což je nejméně příznivý výsledek za posledních pět let, uvedl Český statistický úřadu. Země nesplnila kritérium cenové stability kvůli vyšší inflaci způsobené růstem spodní sazby DPH a rovněž nedodržela tříprocentní deficit veřejných financí na hrubém domácím produktu.

ČR se vstupem do EU zavázala podnikat kroky k tomu, aby byla na přistoupení k eurozóně co nejdříve připravena. Stanovení termínu vstupu je však v kompetenci členského státu a závisí na míře jeho připravenosti. Případné neplnění kritérií konvergence nemá nyní pro ČR žádné přímé důsledky. Výjimkou je kritérium udržitelnosti veřejných financí.

Česko ovšem i přes nesplnění kritéria deficitu veřejných financí loni vykázala devátý nejlepší výsledek v rámci EU, v případě dluhu byla země osmá. V roce 2000, byla Česká republika v případě deficitu na 22. místě, v porovnání dluhu na čtvrtém místě, uvedli statistici.

To, že ČR nesplňuje všechny podmínky k přijetí eura, připomněl v Praze na konci dubna stálý předseda Evropské rady Herman Van Rompuy po jednání s tehdejším českým premiérem Petrem Nečasem. Debatu o vstupu ČR do eurozóny tehdy označil tak, že není „problémem dnešního dne“.

Deficit veřejných rozpočtů loni kvůli jednorázovému zaúčtování církevních restitucí činil 4,4 procenta HDP. Pro rok 2013 ale již MF počítá s jeho poklesem pod požadovaná tři procenta HDP. V případě veřejného dluhu, který spadá rovněž pod udržitelnost veřejných financí, ČR požadavky EU dlouhodobě splňuje. Loni byl dluh 45,8 procenta HDP, EU požaduje přitom dodržet 60procentní hranici.

Kritérium dlouhodobých úrokových sazeb ČR nyní plní. Vyhodnocení plnění kritéria stability měnového kurzu je možné teprve poté, co česká měna vstoupí do kurzového mechanizmu ERM-2 a bude stanovena centrální parita koruny k euru.

David Klimeš: Euro je pro Pobaltí logickým cílem