Evropská investiční banka podpoří malé podnikatele v Česku padesáti miliony eur

Sídlo Evropské investiční banky v Lucemburku

Sídlo Evropské investiční banky v Lucemburku Zdroj: profimedia.cz

Viceprezidentka Evropské investiční banky Lilyana Pavlovová
2
Fotogalerie

Podpůrná banka Evropské unie investuje prostřednictvím leasingové společnosti Société Générale Equipment Finance (SGEF) padesát milionů eur, zhruba 1,2 miliardy korun, na rozvoj malých a středních podniků v České republice. K podpisu smlouvy mezi institucemi dojde podle zjištění deníku E15 v pátek dopoledne v Praze. SGEF je dceřinou společností Komerční banky.  

Celková částka, kterou Evropská investiční banka (EIB) v roce 2022 uvolní na malé a střední podnikání v tuzemsku, se tak vyšplhá na 610 milionů eur, což je podobná suma, jakou EIB investovala do domácích projektů loni. Cílem je zejména podpořit hospodářské oživení Česka po koronavirové pandemii a pomoci malým podnikatelům v současné energetické krizi vyvolané válkou na Ukrajině.

„Financování skupiny EIB umožní finančním institucím v České republice nabízet podnikům půjčky za výhodnějších podmínek, například s nízkými úrokovými sazbami nebo delší dobou splatnosti,“ sdělila deníku E15 viceprezidentka EIB Lilyana Pavlová, která je zároveň hostem letošního Prague European Summitu v Praze. „Firmy tak získají k půjčkám lepší přístup,“ doplňuje Pavlová.        

Většina prostředků podle ní půjde na projekty v oblasti osobní a nákladní dopravy, zemědělství či strojírenství. Mezi klíčové faktory patří především, zda jsou firmy šetrné k životnímu prostředí. EIB se totiž v minulosti zavázala, že od roku 2021 již nebude financovat žádné projekty spojené s fosilními palivy. 

Co obnáší české předsednictví v Radě Evropské unie:

Video placeholde
Co obnáší české předsednictví v Radě EU a proč je důležité? • Videohub

„Snažíme se bankám ukázat nové příležitosti. Chceme jim pomoci vykročit směrem k udržitelnosti a můžeme jim k tomu poskytnout vhodné nástroje. Je to pro nás jako pro klimatickou banku Evropské unie velká priorita,“ podotýká Pavlová. Za tímto účelem EIB rovněž rozšíří svoji poradenskou podporu SGEF v rámci programu The Green Gateway.

SGEF je po Československé obchodní bance a České spořitelně už třetí tuzemskou finanční institucí, která letos uzavřela s EIB spolupráci v oblasti malého a středního podnikání. „Naše partnerství s EIB trvá více než sedmnáct let. Za tu dobu SGEF podpořila různé projekty a financovala aktiva pro klienty zejména z kategorie malých a středních podniků za téměř 1,5 miliardy eur. Z toho přibližně 100 milionů eur připadá na udržitelné investice. V tomto trendu bychom rádi pokračovali i v následujících letech,“ uvedl šéf SGEF Reinhold Knödl.

Vedle malých tuzemských podniků plánuje EIB v současné době také finančně podpořit obnovu a modernizaci české železniční infrastruktury. Zástupci banky ve čtvrtek podepsali s českou vládou Memorandum o porozumění, které deklaruje záměr obou stran vstoupit do financování předem vybraných investic v letech 2023 až 2027 až do výše sedmi miliard eur.