Evropská směrnice rozšířila možnosti e-bankingu, Čechy ale správa více účtů neláká

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

graf - důvody nezájmu o multibanking
2
Fotogalerie

Multibanking zatím velké nadšení v Česku nevzbudil. Podle výzkumu realizovaného agenturou STEM/MARK pro Equa bank se většina respondentů staví k možnosti spravovat více účtů v jedné aplikaci negativně.

 „Průzkum ukázal, že hlavním důvodem nezájmu o využívání multibankovních aplikací je především jejich nepotřebnost a obava z úniku dat. Každý druhý dotazovaný tvrdí, že o tuto aplikaci nemá zájem, protože ji nepotřebuje, třetina respondentů se pak bojí úniku osobních dat,“ hodnotil výsledky průzkumu Ondřej Hák, ředitel produktů a rozvoje obchodu retailového bankovnictví Equa bank.

Dalším z důvodů, proč se Češi brání používání multibankovních aplikací, je obava, že banky budou mezi sebou sdílet informace a následně je obtěžovat s nabídkou produktů, o které nemají zájem. Uživatelé podle průzkumu mezi 310 respondenty nechtějí, aby jeden finanční ústav měl informace o transakcích v dalších bankách. graf - důvody nezájmu o multibankinggraf - důvody nezájmu o multibanking|E15

Pokud by lidé přece jen bankovní aplikaci využívali, většina (60 procent) by chtěla, aby to byla aplikace jejich hlavní banky. Jen velmi málo uživatelů by dalo přednost aplikaci od nezávislé instituce a přibližně třetina by využívala aplikaci od jiné než své hlavní banky. Mezi preferované funkce multibankovní aplikace Češi řadí zejména přehled pohybů a zůstatků na účtech nebo vykonávání peněžních transakcí.

Značné rezervy mají Češi i u používání standardních bankovních aplikací. Účet přes mobilní aplikaci ovládá v průměru jen necelá polovina klientů českých bank. Jako největší benefity klienti považují rychlost, dostupnost a přehled svých financí. Ti, co mobilní aplikace nevyužívají, vůbec uvedli, že je buď nepotřebují, nebo jim nepřijdou bezpečné.

I když jsou se Češi k novinkám jako multibanking nebo mobilní bankovnictví staví spíše rezervovaně, ve využívání internet bankingu jsou dost progresivní. Podle průzkumu agentury SC&C pro Českou bankovní asociaci až 82 procent Čechů spravuje své finance pře internetové bankovnictví. Kvalita ebankingu je pro klienty natolik důležitá, že více než čtvrtina by kvůli němu i změnila banku.

První českou multibankovní aplikací je Richee, kterou v říjnu letošního roku spustila banka Creditas. V aplikaci je možné propojit účty od pěti bank: Creditas, Equa bank, České spořitelny, Fio a Air Bank. Equa Bank se v příštím roce multibanking rozšiřovat nechystá. Orientovat se chtějí spíše na aplikaci, pomocí které mohou klienti řídit a plánovat své osobní finance.

Další bankou nabízející služby multibankingu je Moneta Money Bank, která se svou aplikací Smart Banka umožňuje propojení účtů z AirBank, ČSOB a České spořitelny.

Multibanking umožnilo zavedení nové evropské směrnice PSD2 od začátku letošního roku 2018, která mimo jiného povoluje, aby si klient sjednotil všechny účty pod jednu aplikaci. Banky tak ztratily monopol na vlastnictví klientova účtu a data musí nabídnout i konkurenci.

10 nejlepších aplikací roku pro Android a iOS. Více zde >>>