Evropskou ekonomiku roztáčejí i americké peněžní fondy

Dolary

Dolary

Na evropské oživení začínají sázet i horké peníze ze zámoří. Zatímco ještě loni nebyly kontinentální banky pro americké fondy peněžního trhu dost dobré, letos se karta pomalu obrací.

Od počátku roku velcí američtí hráči navýšili půjčky evropským bankám o bezmála deset procent. „Rozruch nad další existencí eura do značné míry utichl a stabilita bank se zvýšila,“ uvádí investiční ředitelka fondů Federated Investors Deborah Cunninghamová pro list Financial Times.

Z dolarového štrozoku však dostanou jen ti nejsilnější, evropská periferie může zatím na zdroje z opačného břehu Atlantiku zapomenout. Lepší přístup k úvěrům mají především velké banky z Francie, Německa, Nizozemska a Německa. Fondy jsou totiž vybíravější než kdy dříve a míří jen na krizí prověřené adresy.

„Řadě italských a španělských bank se zatím nepodařilo získat zpět důvěru ztracenou během dluhové krize,“ uvádí Alex Roever z JP Morgan. „Nejsme nakloněni půjčkám periferním bankám,“ potvrzuje Cunninghamová.

Dluhovou krizi mají zámořští fondoví manažeři stále za nehty. Ačkoli mezi léty 2006 a 2011 patřilo k bontonu peněžních fondů alokovat v Evropě kolem třetiny svých prostředků, letos v prvním pololetí zamířilo z 650 miliard dolarů deseti největších zámořských peněžních fondů do Evropy sotva 15 procent.

„Strach z evropských bank je pryč, větší expozici v Evropě nicméně brání blížící se konec kvantitativního uvolňování a vyšší očekávané výnosy na americkém trhu,“ uvádí Petr Dufek z Československé obchodní banky.

Obavy vyvolané krizí státních financí způsobily v roce 2011 takřka přes noc masový odliv fondů peněžního trhu z Evropy, přispěly k utažení podmínek na úvěrovém trhu, a staly se tak pro následující léta jedním z faktorů těžké evropské recese.