Fio banka vydělává, další nováčci na trhu zatím tratí

Fio Banka

Fio Banka

Čestnou výjimkou mezi malými nízkonákladovými bankami, které v posledních dvou letech zahájily v Česku činnost, je z hlediska hospodaření Fio banka. Zatímco Air Bank, Zuno Bank i Equa Bank vykazují velké vstupní ztráty, Fio bance se daří zvyšovat zisky. Letos ve druhém čtvrtletí vydělala 90,1 milionu korun, loni ve stejném období to bylo 57 milionů korun.

Banka, která je na tuzemském trhu jedinou bankou s ryze českým kapitálem, zahájila činnost v roce 2010, jejím nepřímým předchůdcem ze skupiny byla Fio družstevní záložna.

„Fio banka zvyšuje počet klientů, který velmi brzy překročí hranici 200 tisíc, a úspěšně rozšiřuje své úvěrové portfolio,“ řekl deníku E15 k výsledkům člen dozorčí rady Fio banky Ján Franek. Banka spravuje majetek za zhruba 15 miliard korun. Jaký podíl chce Fio na trhu získat, podle Franka banka stanoveno nemá.

„Naše cíle se týkají počtu klientů a daří se nám je překračovat. V oblasti bilanční sumy cíle nedefinujeme. Samozřejmě předpokládáme růst a upevňování pozice na trhu,“ dodal. Cíle si ale banka klade v pobočkové expanzi. „Letos otevřela Fio banka již osm nových poboček a do konce roku přibude minimálně jedna další, čímž bude splněn cíl 70 poboček ke konci roku 2012,“ říká Franek.

Fio banku vlastní rovným dílem podnikatelé Romuald Kopún a Petr Marsa. Do skupiny kolem banky patří řada firem, například RM-Systém či obchodník s cennými papíry Fio.

Ostatní tři na trhu – Air, Zuno a Equa (tu loni ovládl investiční fond Anacap, dříve působila jako Banco Popolare) – zatím vykazují velké ztráty. Air Bank letos v pololetí prodělala 284 milionů korun. Zuno bank pololetní výsledky nedává, ale na konci loňského roku evidovala prodělek 22,6 milionu po předchozí ztrátě 78,5 milionu korun. Equa bank v pololetí tratila 191 milionů korun.