Firmy v pandemii více vsadily na euro. Úvěry jsou levnější a společná měna nevzbuzuje strach

Rekordních 37 procent firemních úvěrů je letos v eurech, u něhož jsou úrokové sazby nižší než u korunových úvěrů.

Rekordních 37 procent firemních úvěrů je letos v eurech, u něhož jsou úrokové sazby nižší než u korunových úvěrů. Zdroj: Profimedia

Objem nabraných korunových firemních půjček od února před začátkem pandemie mírně klesl.
Euro je stabilnější měnou než koruna, firmy mohou lépe plánovat své financování.
3
Fotogalerie

České firmy přišly během pandemie více na chuť financování v eurech. Ve společné měně totiž měly domácí firmy koncem srpna napůjčováno téměř 410 miliard korun, to je o bezmála třicet miliard korun, tedy takřka o osm procent více, než v předvečer krize koncem února.

Objem nabraných korunových půjček přitom naopak za stejnou dobu mírně klesl, euro si tak v létě ukouslo z koláče celkových firemních půjček až rekordních 37 procent. Rozhodující porci úvěrů na prahu 750 miliard korun měly firmy napůjčovanou v korunách, euro ovšem lákalo na lepší úrok, ale i potenciálně snazší splácení. 

Půjčky ve společné měně začaly narůstat poté, co česká koruna na počátku první vlny pandemie skokově oslabila proti euru až o dvanáct procent a kolem deseti procent ztrácí oproti své vrcholné únorové kondici i dnes.

„České firmy toho využívají jak k zajištění tohoto kurzu do budoucna, tak i k načerpání nových euro úvěrů,“ říká šéf dluhového poradenství společnosti EY pro střední Evropu David Zlámal. Firmy totiž věří v návrat tvrdé české měny.

„Očekávají, že po ukončení pandemie a ekonomického poklesu dojde ke zpětnému posílení české koruny oproti euru a budoucí splacení jistiny úvěru se pro ně tímto stane levnější,“ dodává Zlámal. 

Mezi první a druhou vlnou pandemie koruna vůči euru nejdříve od května do konce prázdnin o více než šest procent posílila, aby s nástupem druhé vlny od září do současnosti zase stejným dílem oslabila.

„Tržnímu nárůstu úvěrování v eurech může nahrávat rozkolísanost koruny, kdy spousta firem uvažuje o tom, jak omezit měnové rizika, jimž čelí,“ míní Zuzana Filipová z Moneta Money Bank. I přes letošní pokles základní úrokové sazby ČNB jsou europůjčky navíc i méně nákladné.

„Všechny kontokorentní a revolvingové úvěry jsme převedli z korun do eur z důvodu nižších sazeb eurových půjček,“ uvedl už dříve pro deník E15 Jiří Grund, šéf stejnojmenné textilní společnosti.

Zatímco tak podle statistik ČNB české firmy koncem srpna dosáhly u korunových půjček na úrok v průměru 1,50 procenta, kdo z podnikatelů si se svým bankéřem plácl v srpnu na úvěr v eurech, dočkal se úroku 1,14 procenta. „Navzdory tomu, že ČNB snižovala úrokové sazby, jsou ty eurové stále nižší,“ potvrzuje partnerka poradenské společnosti PwC Olga Cilečková. 

Firemní půjčky ve společné měně se odvíjejí od základní úrokové sazby Euribor, která je aktuálně historicky nejníže. Šestiměsíční sazba Euribor je například o půl procenta v záporu, srovnatelná sazba Pribor pro korunové firemní úvěry je přitom plus 0,36 procenta.

„Úrokové sazby v eurech jsou oproti koruně nižší. Banka si ovšem vždy analyzuje otevřenou devizovou pozici klienta a spekulativní úvěry, tedy úvěry v eurech bez odpovídajících eurových příjmů neposkytuje,“ zdůrazňuje šéf řízení úvěrových produktů ČSOB Jan Scholz. 

I když firma přesto na úvěr v eurech dosáhne, riskuje ztráty. „Firmy se snaží využívat levnějšího eurového financování obzvláště v případě, že mohou využít takzvaného přirozeného zajištění v podobě eurových tržeb,“ zdůrazňuje obchodní ředitel Consequ Lukáš Vácha.

„Pokud touto schopností nedisponují, podstupují poměrně výrazné měnové riziko a měly by alespoň uvážit kurzové zajištění,“ dodává Vácha.

Ve srovnání s loňským rokem mají tuzemské firmy načerpáno o více než deset procent více půjček v eurech. Jejich podíl na celkově poskytnutých úvěrech českými bankami činil loni koncem léta něco přes 32 procent.

„Na našem úvěrovém portfoliu pozorujeme, že čím je vyšší segment, tedy velikost společností, tím je podíl úvěrů v eurech na celkové produkci vyšší,“ říká k typickým zájemcům o eurové financování Michal Teubner z Komerční banky.