Firmy z periferie sází na dluhopisové trhy

Banky v zemích evropské periferie dramaticky přiškrtily penězovody tamním firmám a globální hráči na poli rizikového kapitálu prahnou po vyšším výnosu. Výsledkem je nejširší trh s firemními dluhopisy od roku 2009.

Jen letos firmy z problémových zemí vydaly bondy za bezmála 62 miliard eur. Strašák dluhové krize pomalu opouští Evropu a výnosy klesají. Pro zámořské fondové zlatokopy však zůstává dluh evropských firem ziskovým magnetem.

„Dluhopisy se staly u firem oblíbené s poklesem sazeb, protože se pro ně stalo atraktivní dlouhodobé financování,“ říká Monica Insollová z agentury Fitch. V některých případech se evropské firmy financují dokonce levněji než jejich národní vlády. Například půlmiliardová emise portugalské energetické společnosti Galp Energia se splatností v roce 2019 aktuálně nese výnos kolem 4,25 procenta, což je méně než pětileté dluhopisy portugalské vlády.

„Stále více firem se při snaze získat nový kapitál obrací místo na krizí oslabené banky na trh,“ uvádí Frazer Ross z Deutsche Bank. Periferie přestala být pro kapitál Divokým západem a investoři jsou ochotni spokojit se s nižším výnosem, výjimkou není ani Řecko. Výnos desetiletého řeckého vládního dluhu poprvé od roku 2010 klesl pod osm procent a odstartoval lavinu dluhopisových emisí domácích firem. Jen od počátku roku takto řecké firmy získaly rekordní čtyři miliardy eur.

Kapitál jen pro velké korporace

Šanci získat kapitál za rozumný úrok však mají jen velká korporátní jména. Podle výzkumné organizace Dealogic tak v Řecku vstoupila na dluhopisový trh například řecká Coca-Cola, telekomunikační Hellenic Telecommunications, či energetická Hellenic Petroleum. Další firmy se chystají. „Očekáváme, že na trh do konce roku vstoupí další tři nebo čtyři velké řecké společnosti,“ uvádí Nikos Karamouzis z Geniki Bank pro Financial Times.

Zájemci o firemní dluhopisy se rekrutují z řad amerických a britských hedgeových fondů a privátních bank. „Zajímavé jsou zejména dluhopisy telekomunikačních firem, bank a lodních společností. Vidíme zde potenciál 25- až 40procentního zhodnocení,“ uvádí Louis Gargour z hedgeového fondu LNG Capital.