Glosa Igora Záruby: Hubatá trefa do černého

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble (vpravo) hovoří se svými protějšky Jeroenem Dijsselbloemem z Nizozemska (uprostřed) a Lucemburska (Pierre Gramegna, vlevo)

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble (vpravo) hovoří se svými protějšky Jeroenem Dijsselbloemem z Nizozemska (uprostřed) a Lucemburska (Pierre Gramegna, vlevo) Zdroj: ctk

Vpředu řecký ministr financí Janis Varufakis, za ním šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem z Nizozemska
Euclid Tsakalotos, Luis de Guindos, Jeroen Dijsselbloem
Jeroen Dijsselbloem
Nizozemský ministr financí a šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem (vlevo) a ministr financí Řecka Janis Varufakis
Nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem
9
Fotogalerie

Evropa má zase skandál, tentokrát slovní. Jeroen Dijsselbloem, nizozemský šéf euroskupiny, se nechal slyšet, že jižní země EU probendily solidární peníze za pití a ženy. Vyjádřil se tak v seriózním rozhovoru pro seriózní německé noviny Frankfurter Allgemeine Zeitung. Slovní úlet má v kontextu debaty o podmínkách další pomoci zadluženému Řecku dvě roviny.

První je formální. Na domovské stránce FAZ, konkrétně v neplaceném úryvku z interview, nejsou žádné „ženy a pití“ k nalezení. Že by zapracovala politická korektnost? Možná. Na Dijsselbloemův výrok upozornil až britský deník Financial Times. Čili list ze země, která dává Evropě vale...

Druhá rovina je obsahová. Nejde o útratu za hýření, jde o účet za věci, které se nikdy – měřeno ekonomicky – neměly stát. Členství Řecka v eurozóně k nim patří. Zda měl právě toto Dijsselbloem na mysli, ví jen on sám. V každém případě v čele euroskupiny přes kritiku zůstává a řecký problém trvá dál.