HSBC se jako první banka v historii přiznala k praní špinavých peněz

HSBC (foto Profimedia.cz)

HSBC (foto Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Největší evropská banka HSBC se přiznala k praní špinavých peněz. Stala se tak první bankou na světě, která něco takového učinila. S ministerstvem spravedlnosti Spojených států už se dohodla, že dobrovolně zaplatí rekordní pokutu 1,92 miliardy dolarů (asi 37,5 miliardy korun). Před podpisem je také dohoda s dalšími americkými orgány a s úřady ve Velké Británii.

„Přijímáme zodpovědnost za chyby z minulosti. Už jednou jsme řekli, že toho nesmírně litujeme a dnes to říkáme znovu,“ sdělil generální ředitel Stuart Gulliver, když o dohodě informoval. „Dnešní HSBC je od základů jiná organizace, která se liší od té, která se těch chyb dopustila,“ pokračoval šéf HSBC.

HSBC je globální bankou, která má hlavní aktivity v Evropě a v Asii. Američané ji vyšetřovali několik let a soustředili se na převody miliard dolarů do zemí, jako je Írán. Tedy do těch částí světa, které podléhají mezinárodnímu embargu. Přes HSBC zřejmě praly špinavé peníze i zločinecké organizace, včetně mexických drogových kartelů.

Přiznáním viny a dobrovolným finančním vyrovnáním neslavně končí snaha banky etablovat se na americkém trhu a získat si tam renomé. Dohodou se banka vyhne dalším soudním tahanicím, které by její pověsti ještě více uškodily. Bude ale muset plnit podmínky vyrovnání, jinak jí později budou hrozit ještě závaznější sankce a trestní stíhání.

šéf HSBC Stuart Gulliver (foto Profimedia.cz)šéf HSBC Stuart Gulliver (foto Profimedia.cz) | Profimedia.czStuart Gulliver

Regulační orgány v řadě zemí světa poslední dobou zpřísňují dohled nad činností bank, zvláště těch globálních. Vedou je k tomu převážně zkušenosti s nedávnou finanční krizí, ale i série skandálů, které v některých bankách vyšly najevo a které ukázaly často laxní praktiky spolu s kulturou arogance a chamtivosti.

Pro americké orgány je teď prioritou tažení proti praní špinavých peněz. Od roku 2009 už velké částky na pokutách zaplatily banky Credit Suisse, ING, Lloyds či Barclays, které byly rovněž obviněné, že umožňovaly převody peněž lidem a firmám, na něž se v USA vztahují sankce.

Výběr bank, které čelily v USA obvinění kvůli porušení ekonomických a politických sankcí
1,92 miliardy dolarů Největší evropská banka HSBC se s americkým ministerstvem spravedlnosti dohodla, že zaplatí rekordní pokutu 1,92 miliardy dolarů (37,5 miliardy Kč). Američané banku vyšetřovali kvůli převodům miliard dolarů do zemí, jako je Írán. Tedy do těch částí světa, které podléhají mezinárodnímu embargu. Přes HSBC zřejmě praly špinavé peníze i zločinecké organizace, včetně mexických drogových kartelů.
619 milionů dolarů Na této pokutě se dohodla letos v červnu s americkou vládou nizozemská banka ING Bank kvůli obvinění, že porušila sankce USA vůči Kubě, Íránu a dalším zemím a umožnila jim v minulých letech nelegální pohyb až 1,6 miliardy dolarů přes banky v USA.
536 milionů dolarů Tolik zaplatí podle dohody z roku 2009 švýcarská banka Credit Suisse za zakázané transakce s nebezpečnými regiony v letech 1995 až 2006. Celková hodnota těchto transakcí s Íránem, Súdánem, Barmou, Kubou a Libyí přesáhla 1,6 miliardy dolarů.
500 milionů dolarů Tolik zaplatila britská banka Royal Bank of Scotland za transakce banky ABN Amro, kterou vlastnila, v Íránu, Libyi, na Kubě a v Súdánu.
350 milionů dolarů Britská banka Lloyds v roce 2009 odsouhlasila, že zaplatí tuto částku za to, že skrývala obchody se Súdánem, Íránem a Libyí. Lloyds tyto obchody zastavila v roce 2003 a íránské banky přesunuly své transakce pod Credit Suisse, která se později dohodla na pokutě 536 milionů dolarů.
327 milionů dolarů Tolik má zaplatit podle dohody z tohoto měsíce britská banka Standard Chartered. Ministerstvo spravedlnosti USA banku obvinilo, že přesunovala miliony dolarů na pokyn klientů z Íránu, Súdánu, Libye a Barmy, a porušila tak americké sankční zákony.
298 milionů dolarů Tolik zaplatila britská banka Barclays za nepovolené transakce v hodnotě půl miliardy dolarů s Íránem, Súdánem, Barmou, Kubou a Liby.
160 milionů dolarů Tolik zaplatila v roce 2010 americká banka Wachovia, protože umožnila vyprat přes své účty více než 100 milionů dolarů od kolumbijských a mexických obchodníků s drogami.

Agentura AP s odkazem na zdroj z americké justice napsala, že HSBC zaplatí 1,25 miliardy dolarů v rámci dohody o propadnutí majetku a dalších 655 milionů dolarů jako postih za nedodržování platných norem. Částka 1,25 miliardy dolarů je zatím nejvyšší, jakou kdy jaká banka vynaložila v rámci dohody o propadnutí majetku.

HSBC teď bude muset zlepšit interní kontrolu a další postupy, které zabrání tomu, aby se přes její účty dostaly do amerického finančního systému osoby, které tam nemají přístup. Ať už na základě platných sankcí či jiných zákazů. Pokud banka tyto podmínky nesplní, bude obviněna z porušování bankovního tajemství a z porušení zákona, který v USA zakazuje udržovat obchodní styky s nepřátelskými zeměmi a osobami.

Experti tvrdí, že banky jako je HSBC mají zpravidla eminentní zájem na tom, aby podobné případy urovnaly mimosoudně. Mají totiž obavy, že by nepříznivý verdikt soudu značně poškodil jejich pověst. Při mimosoudním vyrovnání totiž není nutné, aby banka přiznala, že nehraje podle pravidel. Většinou stačí, když zaplatí dohodnutou částku a bude dodržovat podmínky, které si s protistranou dohodla. Přiznání, které učinila HSBC, ale není v této branži zcela obvyklé.