Hypotéka pod šest procent? V Praze už jen s půldruhým milionem vlastních úspor

Průměrná nabídková sazba všech hypoték činila k šestému červnu 5,71 procenta.

Průměrná nabídková sazba všech hypoték činila k šestému červnu 5,71 procenta. Zdroj: Tomeš Michael / E15

Půjčky na bydlení mají za sebou další psychologický milník. Zájemci o hypotéku, kteří nejsou schopni alespoň z pětiny financovat nákup ze svého, odcházeli začátkem června od bankovních přepážek se sazbou 6,1 procenta. Vypovídají o tom červnové statistiky Fincentrum Hypoindexu. Dostat se pod psychologických šest procent znamená při koupi průměrného pražského bytu o 54 metrech čtverečních mít na kontě volných alespoň 1,36 milionu korun.

„Sazby hypotečních úvěrů pokračují v růstu, jeho tempo ale mírně zpomalilo. Průměrná nabídková sazba všech hypoték činila k šestému červnu 5,71 procenta. Rychlejším tempem než průměrná nabídková sazba hypoték rostly během května sazby hypoték do 80 procent odhadní ceny nemovitosti s fixací na jeden rok, a to na 5,92 procenta,“ uvádí Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select. Dlouhodobě nejoblíbenější pětiletá fixace vyjde dlužníka s dostatkem úspor momentálně na 5,51 procenta. 

Zdražování hypoték zpomaluje ruku v ruce s ochlazováním poptávky. Roli přitom hrají nejen rostoucí sazby, ale i zpřísněné podmínky pro poskytování hypoték, jejichž platnost od dubna znovuzavedla ČNB. „Vysoké sazby znamenají vyšší splátku, a tedy vyšší nárok na bonitu. Z důvodu razantního růstu cen energií, stavebních materiálů a dalších nákladů navíc banky navýšily minimální náklady domácností ve svých kalkulacích pro výpočty bonity,“ zdůrazňuje expert hypotečního tržiště Zaloto Valér Klukan. 

Klient, který nyní podepíše smlouvu na hypotéku ve výši 3,5 milionu korun splatnou za čtvrt století, si musí ve svém rodinném rozpočtu připravit měsíc co měsíc takřka 22 tisíc korun. Jen pouhý měsíc zpátky vyšla tatáž půjčka o osm stokorun měsíčně levněji. „Částka zároveň o více než šest tisíc korun přesahuje splátku během června loňského roku,“ dodává Sýkora.

Červen přitom může přinést další šok. Jak se nechal slyšet úřadující guvernér Jiří Rusnok, peníze mají před prázdninami ještě podstatně zdražit. Rusnok nevyloučil zvýšení základní úrokové sazby v ekonomice do konce měsíce na 6,5 procenta. To by se odrazilo v dalším zdražení hypoték. „Koncem roku můžeme očekávat sedmiprocentní sazby,“ dodává analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Strmý nárůst sazeb v současnosti zaskočí především klienty, kteří svou hypotéku refinancují. „Lidem, které ještě letos čeká výročí fixace hypotéky, se může nová úroková sazba oproti té původní třeba i ztrojnásobit,“ říká Jiří Humhal, obchodní ředitel Air Bank. Naposledy koncem května Česká spořitelna zvýšila sazby za jedno- a dvouletou fixaci sazeb na 6,34 procenta, zdražila tedy o tři desetiny procentního bodu.

Bytová krize: Proč jsou v Česku tak drahé byty a nájmy?

Video placeholde
Bytová krize: Proč jsou v Česku tak drahé byty a nájmy? • Videohub

„Vzhledem k přetrvávajícímu konfliktu na Ukrajině a dalším proinflačním tlakům dopadajícím na úrokové prostředí předpokládáme, že i hypoteční úrokové sazby budou ještě nějaké období růst. Ve druhé polovině letošního roku však očekáváme, že se tempo růstu zpomalí a případně nějakou dobu budou sazby stagnovat,“ uvádí Soňa Holíková, manažerka pro hypoteční úvěry mBank.

Hypoteční sazby reagují s mírným zpožděním primárně na vývoj tržních úrokových sazeb delších splatností. Promítá se do nich nejen očekávaný vývoj základních sazeb ČNB, ale i ekonomické a inflační vyhlídky či tempo růstu sazeb v zahraničí.

Za celý loňský rok bylo poskytnuto téměř 178 tisíc hypoték, o polovinu více než v roce 2020. Celkový objem včetně refinancování dosáhl v roce 2021 rekordního objemu 541 miliard, v roce 2020 činil objem 312 miliard korun.