Nájem nebo hypotéka? Co je letos levnější

hypotéky, ilustrační foto

hypotéky, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Mnoho z nás nejspíš někdy řešilo dilema, jestli si bydlení pronajmout nebo koupit. Obě možnosti mají své pro i proti. Která varianta je výhodnější, pokud se na to podíváme ze strany financí? Záleží na tom, kde žijete.

Obecně lze říci, že z dlouhodobého hlediska je výhodnější pořízení vlastního bydlení a to i na hypoteční úvěr. Jakmile máte úvěr splacený, vlastníte nemovitost za několik milionů. Nájemní bydlení vám zase přinese větší svobodu – můžete se kdykoliv přestěhovat.

Ceny nemovitostí rostou

Podle dat Eurostatu ceny bytů a rodinných domů jen ve třetím čtvrtletí loňského roku meziročně zdražily v průměru o 22 procent. Může za to vysoká poptávka a na druhou stranu omezená nabídka volných nemovitostí. Právě to se promítlo do cen bytů a domů.

Možná i díky tomu se zmenšuje zájem o koupi nemovitostí. Dalším důvodem je prudké zdražování hypoték. Pořízení nemovitosti na hypotéku se tak stává méně výhodným. Česká národní banka navíc od dubna letošního roku zpřísnila podmínky pro získání hypotečního úvěru. Pořízení vlastního bydlení je pro mnohé Čechy finančně nedostupné a nezbývá jim nic jiného než zůstat v podnájmu. Je ale potřeba počítat i se zvýšením nájmů.

V Praze jsou výhodnější nájmy

V Praze se průměrný nájem za třípokojový byt o výměře 60 metrů čtverečních pohybuje okolo 20 tisíc korun měsíčně. Podobný byt koupíte za 7,5 milionu korun. „V případě financování nákupu tohoto bytu hypotékou (70 procent LTV) byste při splatnosti 30 let a úrokové sazbě 4,39 procenta měsíčně spláceli 26 259 korun. Z našeho jednoduchého výpočtu vyplývá, že splátka hypotéky je o více než šest tisíc korun vyšší než aktuální výše tržního nájemného,“ popisuje Veronika Hegrová z hyponamíru.cz.

V Brně je to podobné

V současné době je v Brně splátka hypotéky vyšší než nájem. Naopak v Ostravě jsou ceny nemovitostí nižší. Splácet hypotéku se v Ostravě vyplatí. Průměrná cena šedesátimetrového bytu se dvěma pokoji se pohybuje okolo 3 milionů korun.

„Při koupi takového bytu na hypotéku (70 procent LTV) by byla měsíční splátka 10 504 korun (pozn. splatnost 30 let, úroková sazba 4,39 procenta). Za pronájem srovnatelného bytu v Ostravě mohou dnes pronajímatelé požadovat až 12 tisíc korun měsíčně. V případě Ostravy je tedy stále výhodnější pořídit si byt a splácet hypotéku než platit nájemné,“ uzavírá Veronika Hegrová z hyponamíru.