Inflace se blíží hranici pěti procent, zdražuje Agrofert i Bernard

Zdražuje prakticky vše, nejen ceny potravin

Zdražuje prakticky vše, nejen ceny potravin Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Budova České národní banky v ulici Na příkopě
Budova České národní banky v ulici Na příkopě
Budova České národní banky v ulici Na příkopě
Bankovní rada české centrální banky se zjevně chystá zpřísnit měnovou politiku.
5
Fotogalerie

Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku potřetí za sebou výrazně zrychlil. V září se inflace podle Českého statistického úřadu zvýšila na 4,9 procenta, což bylo o 0,8 procentního bodu více než v srpnu. Vyšší meziroční růst byl naposledy v roce 2008. Vývoj ovlivnily zejména ceny za bydlení a dopravu. Analytici zrychlení inflace očekávali, předpokládali ale nižší tempo.

„Tuzemské zdražování pokračuje na všech frontách, což alespoň usnadňuje identifikaci jeho příčin – patří do nich totiž vše,“ řekl analytik Raiffeisenbank Vít Hradil. „Ani v dohledné době nelze příliš sázet na uklidnění situace. Úpravy ceníků velkých dodavatelů energií se v inflační statistice teprve začnou citelněji projevovat v nadcházejících měsících, zdražování bude patrně pokračovat i u nedostatkových automobilů," dodal. Pětiprocentní hranice inflace tak podle Raiffeisenbank letos jistě padne a nepřekonatelná nemusí být ani meta šesti procent. 

Inflace se tak dál vzdaluje od svého tolerančního pásma. „Lze proto očekávat další reakci České národní banky, která pravděpodobně bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb. To bude zpomalovat hospodářský růst České republiky,“ očekává hlavní ekonom společnosti BHS Štěpán Křeček.

Stejně tak zdražuje i rodinný pivovar Bernard, který také reaguje na zvýšení nákladů ve všech stupech, ať jde o suroviny, tak energie, pohonné hmoty či mzdy. "Jak jsme avizovali již před několika týdny, po dlouhých třech letech jsme upravili cenu sudového piva. Průměrná výše zdražení je cca 1 koruna za půllitr sudového piva. Tato cena již zahrnuje DPH a také marži distribučního řetězce. Nové ceny jsou platné od pondělí. Jak se promítne zdražení do finální ceny pro koncového zákazníka bude záviset na rozhodnutí každé jednotlivé provozovny. Většina provozoven již zdražila pivo vůči konečnému spotřebiteli před letní sezónou," vysvětluje pro deník E15 Radek Tulis, tiskový mluvčí firmy. 

Zdražovat bude pravděpodobně i Agrofert. Dnes to sdělil mluvčí koncernu Karel Hanzelka. O kolik a jaké výrobky neuvedl. Největší nárůst cen je v rámci koncernu v chemických továrnách, kde se vyrábějí dusíkatá hnojiva. 

Růst cen chystá také firma Savencia, která se specializuje na sýrařské a mlékárenské výrobky a zaměstnává více než 900 lidí. “Růst cen energií, surovin, pohonných hmot i obalů v našem oboru nabírá tempo, které jsme znali spíše z inflačních hyperspirál rozvrácených zemí rovníkové Afriky. Na jedné straně jednáme o cenách vstupů a minimalizaci jejich navýšení. Jen u našich klíčových komodit to však pro příští rok dělá i desítky milionů korun. V řadě případů je navíc obtížné vůbec příslušnou surovinu zajistit. Na straně druhé pod tlakem obchodních řetězců a konkurence je prakticky nemožné cenové nárůsty všech vstupů jen automaticky promítnout do cen našich výrobků. Takže hledáme úspory a možnosti, jak efektivněji vyrábět. To ale nestačí, takže budeme nuceni zdražit,” říká generální ředitel společnosti Savencia Aleš Malenka. 

Meziměsíčně spotřebitelské ceny vzrostly o 0,2 procenta, přestože v září obvykle inflace mírně klesá. Proti srpnu rostly například ceny elektřiny, oděvů, tabáku či automobilů. Deset měsíců v řadě pak zdražují pohonné hmoty. Vyšší byly také poplatky v mateřských školách či školné na soukromých gymnáziích a středních soukromých školách. Kvůli končící letní sezoně naopak o pětinu zlevnily ceny za rekreaci. Nižší byly ve srovnání se srpnem ceny zeleniny, zejména brambor. Kilogram se v září prodával za 12,12 koruny, což bylo nejméně od loňského listopadu.

Video placeholde
Inflace. Zdražuje se nejvíce za posledních 13 let • Videohub

Statistici zveřejnili také vývoj cen v dovozu a vývozu za srpen. „V srpnu 2021 výrazně vzrostly meziroční ceny, ve vývozu o 8,6 procenta a v dovozu o 9,4 procenta. Nadále pokračoval trend značného meziročního růstu cen minerálních paliv a ostatních surovin. V meziměsíčním i meziročním srovnání se zvýšily zejména ceny železa, oceli a dřeva,“ uvedl vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš. Meziměsíčně vývozní ceny klesly o 0,3 procenta a dovozní ceny o 0,3 procenta vzrostly.