Zdražují pohonné hmoty i bydlení. Inflace zrychlila nejvíce za 13 let

Pohonné hmoty v Česku prudce zdražují

Pohonné hmoty v Česku prudce zdražují Zdroj: Michael Tomeš / E15

Rychle rostou mimo jiné ceny potravin
2
Fotogalerie

Česká inflace v říjnu meziročně zvýšila tempo růstu na 5,8 procenta ze zářijových 4,9 procenta. Je to nejvyšší meziroční růst od října 2008. Nejvíce k růstu cen nadále přispívají položky související s bydlením. Znatelný je i růst cen pohonných hmot. 

Proti letošnímu září růst spotřebitelských cen zrychlil o 0,9 procentního bodu, což bylo nejvýraznější zrychlení od ledna 2012. 

Inflace v říjnu pokořila další metu a nezadržitelně se blíží šestiprocentní hranici. Inflační tlaky opět přicházely ze všech možných stran, což se odrazilo ve zrychlení cenového růstu u většiny hlavních cenových skupin,“ uvedl ekonom UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Lidé nadále musí počítat především s růstem nákladů na bydlení. Nájemné bylo v říjnu o 3,5 procenta dražší než před rokem, vodné a stočné zdražilo o 5,5 procenta.

Ceny za dopravu se zvýšily o 11,6 procenta. V tomto případě vyskočily ceny u čerpacích stanic proti září o 5,8 procenta v důsledku zdražení ropy na světových trzích. Motoristé tak nakupují palivo o 27 procent dráž než před rokem.

Za alkohol a tabák pak platí spotřebitelé o 8,6 procenta více než ve stejný měsíc loni. O více než deset procent zdražily oděvy a obuv. Podražily také stravovací služby a některé potraviny.

Očima guvernéra: Kdy skončí inflace?

Video placeholde
Očima guvernéra: Kdy skončí inflace? • Videohub

Ekonomové upozorňují, že ve vyšších cenách bydlení se již významně promítají rostoucí ceny energií. „Není to sice z komentáře statistického úřadu patrné, nicméně je to velmi pravděpodobné. Ještě do září totiž vlastně energie navzdory dění na komoditních trzích inflaci de facto brzdily,“ poznamenal analytik ČSOB Petr Dufek.

„Nejde tedy už „jen“ o ceny nemovitostí a náklady na jejich udržování, ale samotný běžný provoz,“ dodal ve svém komentáři.

Ekonom Komerční banky Michal Brožka uvedl, že by tempo zdražování už nemělo nabírat na síle a spíše pomalu slábnout. „V listopadu a prosinci inflaci trochu přibrzdí odpuštění plateb DPH za energie, ale co s nimi bude v dalších měsících, je nejisté,“ napsal v komentáři.

Dodal však, že velkým otazníkem je, co se bude dít v lednu, kdy obchodníci obvykle upravují své ceníky. „Počítáme s tím, že meziroční míra inflace na začátku příštího roku vystoupá nad 6 procent,“ dodal. 

Lednová inflace bude zásadní

Ve druhé polovině roku by podle Brožky mohla inflace začít konečně výrazně zpomalovat. Tomu by mělo pomoci mimo jiné i zlepšení situace v dodavatelských řetězcích, tedy v dodávkách komponentů a materiálů. „V průměru by se tak inflace v příštím roce měla nacházet poblíž pěti procent,“ odhadl ekonom.

Podobný výhled má i hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. „Za celý letošní rok by se průměrná inflace měla pohybovat kolem 3,6 procenta. V příštím roce se podívá nad pět procent, jak ukazují poslední odhady z dílny ČNB (5,6 procenta) i ministerstva financí (odhad 6,1 procenta),“ uvedl v komentáři.

Také Seidler uvedl, že důležitým číslem bude lednová inflace, která bude odrážet změny v cenících a smlouvách na začátku roku. „Poskytne tak lepší obrázek, jak se bude inflace v příštím roce vyvíjet,“ podotkl.