Italským bankám hrozí kolaps, z Milána je nejhorší burza světa

Guvernér italské centrální banky Ignazio Visco

Guvernér italské centrální banky Ignazio Visco Zdroj: profimedia.cz

Italské banky prožívají nejhorší krizi za poslední léta. Jen od ledna propadl index sdružující akcie nejvýznamnějších bank na Apeninském poloostrově takřka o polovinu. Natolik kriticky viděli investoři tamější bankovní byznys naposledy v roce 2012, kdy v Evropě vrcholila dluhová krize. Důvodem je obrovský objem nesplácených úvěrů, bankám se od dlužníků nedaří vymoci takřka každé páté půjčené euro a zdroje bank jsou vyčerpány.

„V italském bankovním sektoru momentálně chybí zhruba 30 až 40 miliard dolarů vlastního kapitálu,“ odhaduje hlavní ekonom Deloitte David Marek. Podle dat Evropské centrální banky leží v italských bankách momentálně 360 miliard eur nesplácených půjček, což odpovídá zhruba pětině ročního ekonomického výstupu země.

Dílo zkázy italských bank dokonává brexit. „Odchod Británie z unie by mohl v Itálii naplno rozpoutat bankovní krizi,“ uvádí někdejší šéf státní pokladny Lorenzo Codogno pro list The Wall Street Journal. Od vyhlášení výsledků britského referenda nabral pád italského finančního sektoru na tempu, smutnou ikonou se stala Banca Monte dei Paschi di Siena, nejstarší fungující banka na světě. Její akcie jen od vyhlášení brexitu o čtvrtinu propadly.

Špatná kondice italského bankovnictví se odráží ve výsledcích celé tamní burzy. Italský akciový index s tradičně vysokou vahou bank tak letos přišel už o rovných 25 procent, což z burzovního parketu v Miláně dělá letos prozatím suverénně nejztrátovější akciový trh vyspělé části světa.

Prapůvodcem bankovních potíží je slábnoucí ekonomika, stále rychleji měnící dlužníky v neplatiče. Italská ekonomika v prvním čtvrtletí vzrostla jen o tři desetiny procenta, tedy jen o polovinu toho, co zbytek eurozóny. Pomalý růst ekonomiky navíc není novým problémem, ekonomický výkon Itálie je tak například stále zhruba osm procent pod předkrizovým vrcholem.

Vývoj indexu FTSE ItaliaVývoj indexu FTSE Italia|E15

Lokální krize by podle některých ekonomů mohla přerůst v bankovní krizi v evropském měřítku. „Kondice mnoha evropských bank je natolik špatná, že nutně potřebují finanční injekci z veřejných prostředků,“ uvedl například pro Reuters hlavní ekonom německé Deutsche Bank David Folkerts-Landau. Podle něho potřebují evropské banky kolem 150 miliard eur čerstvého kapitálu, který si za současných tržních podmínek nedokážou obstarat samy.

MMF: Itálii čekají dvě desetiletí hospodářské stagnace
Itálii čekají dvě desetiletí hospodářské stagnace a ekonomické úrovně z doby před finanční krizí z konce minulého desetiletí země dosáhne nejdříve v roce 2025. Uvedl to Mezinárodní měnový fond (MMF) v dnešní každoroční zprávě o Itálii. Odhad růstu italské ekonomiky pro letošní rok fond pod vlivem nejistot spojených s rozhodnutím Británie o odchodu z EU snížil těsně pod jedno procento z dosavadní prognózy 1,1 procenta.