Japonská centrální banka má nového šéfa, ten chce tisknout peníze rychleji

Haruhika Kurodu

Haruhika Kurodu

Japonský premiér Shinzo Abe dnes podle očekávání jmenoval Haruhika Kurodu novým guvernérem japonské centrální banky. Kuroda, který byl doteď prezidentem Asijské rozvojové banky je známým zastáncem monetárního uvolňování, o kterém se domnívá, že pomůže Japonsku vymanit se z dlouhodobé recese.

Japonská ekonomika není posledních dvacet let schopná výraznějšího růstu. Centrální banka proto minulý měsíc uvolnila měnovou politiku tak, aby inflace rostla o dvě procenta za rok, což je dvojnásobek předchozího cíle. Premiér i nový guvernér Bank of Japan, se domnívají, že zvýšením rychlosti tisknutí peněz se jim podaří japonskou ekonomiku oživit.
„Nové vedení Bank of Japan musí zrychlit tempo růstu aktiv a prodloužit datum splatnosti vládního dluhu, který kupuje,“ řekl pro agenturu Reuters Masayuki Kichikawa, ekonom z Merrill Lunch. „Posilováním monetárního uvolňování, centrální banka pomůže stabilizovat kurz jenu. Od příštího roku se dočkáme kladných důsledků tohoto rozhodnutí na spotřebitelské ceny,“ dodal.

Na pozice zástupců guvernéra byli nominování akademik Kikuo Iwata a bývalý zaměstnanec japonské centrální banky Hiroshi Nakaso. Oba i s Kurodou musí být ještě schváleni oběmi komorami parlamentu, nicméně se předpokládá, že z jejich prosazením nebude mít premiér Abe, vzhledem k tomu, že jeho strana má v dolní komoře parlamentu většinu, vážnější problém.

To, že se Japonská ekonomika skutečně zotaví však už tak jisté není. Klíčem k úspěchu je podle premiéra oslabující jen, který se minulý měsíc pohyboval vůči dolaru na tříletém minimu. Díky uvolňování monetární politiky je pravděpodobné, že bude jen nadále klesat, což by bylo výhodné pro japonské exportéry. „Budeme pokračovat ve sledování kurzu jenu a zajistíme, aby se ekonomika zotavila tím, že budeme podporovat soukromé investice, růst pracovních míst a růst platů“ řekl premiér v projevu k parlamentu.