Jsou ETF fondy opravdu tak skvělé? Upřímná slova od zkušených investorů

Zdroj: Winsidetrading

ETF fondy začínají nabírat na popularitě a lákají stále více investorů. Důvodem jsou zejména slibné výnosy a nižší poplatky. V čem spočívají výhody ETF fondů a v čem se liší od těch podílových? Fakt jsou tak skvělé? Na to vše zodpovíme v tomto článku.  

Co jsou ETF fondy?

ETF (Exchange Traded Fund) jsou fondy obchodovatelné na burze. Obchodování s ETF je podobné jako obchodování s akciemi. Fondy však obsahují množství, někdy až tisíce podílů v několika společnostech. 

Zřejmě vás zajímá také to, jak ETF fungují. Jejich fungování je poněkud složitější, ale pokud máte zkušenosti s akciemi nebo podílovými fondy, bude to o něco snazší. V ETF jsou určitá aktiva, která fond kupuje. Následně fond vydá akcie, které si můžete pořídit vy jako investor.

ETF je pasivně řízený fond, ale sleduje a kopíruje pohyb aktiv, která obsahuje. Přes ETF lze investovat do akcií, komodit, nemovitostí či dluhopisů.

Jaké ETF známe?

Existuje několik druhů ETF fondů. Alespoň v krátkosti vám některé z nich představíme.

Indexové

Indexové ETF fondy v podstatě kopírují vybrané akciové indexy. Obsahují stejný soubor akcií a kopírují také jejich cenový vývoj.

Mezi nejoblíbenější patří americké akciové indexy, například S&P 500. Vývoj tohoto akciového indexu například kopíruje ETF fond s označením SPY (SPDR S&P 500). Vybrat si však můžete také německé či japonské indexové fondy, resp. ETF, které je kopírují.

Komoditní

Když si koupíte komoditní ETF, obvykle si nekupujete i dané komodity, ale finanční deriváty.

Finanční deriváty jsou finanční produkty, jejichž hodnota se odvíjí od hodnoty podkladového aktiva, v tomto případě určité komodity. Není to tedy tak, že byste si s ETF koupili komodity, i když pár fondů je opravdu vlastní. Jedná se však spíše o výjimku.

Sektorové

Jak již vyplývá z názvu, sektorové ETF se soustředí na určitý sektor, tedy akcie firem z jednoho odvětví jako například energetika, finance či technologie. Sektorové ETF v principu fungují podobně jako indexové fondy.

Winsidetrading

Dluhopisové

Dluhopisové ETF fondy mohou zahrnovat státní i podnikové dluhopisy. ETF v tomto případě kopíruje dluhopisy, které mají nízkou likviditu. Prostřednictví ETF lze s dluhopisy obchodovat a využívat výhod ETF.

Je ETF totéž, co podílový fond?

Mezi podílovým fondem a ETF je zejména jeden zásadní rozdíl. Podílový fond je většinou řízen aktivně a ETF pasivně.

Podílový fond spravují manažeři, kteří akcie sledují, analyzují a následně rozhodují, do čeho investují. S podílovými fondy se neobchoduje na burze jako například s akciemi společností. Do podílových fondů sice můžete vstoupit, ale proces vstupu i výstupu je poměrně zdlouhavý. Za vstup i výstup navíc zaplatíte poplatek, zdarma samozřejmě není ani správa vaší investice.

ETF je asi nejvíce podobný indexovému fondu, protože v obou případech se sledují indexové hodnoty. ETF si však můžete pořídit na burze, což je rychlý a jednouchý proces. Poplatky se obvykle platí pouze při nákupu, resp. prodeji podílu. ETF neřídí aktivní manažeři, ale řídí se pasivně vývojem cen aktiv a kopíruje jejich pohyb. 

Jaké jsou výhody ETF fondů

Mezi největší výhody ETF patří určitě nízké poplatky, alespoň ve srovnání s aktivně spravovanými fondy. V dnešní době existují brokeři, kteří si dokonce neúčtují poplatek za nákup a prodej ETF.   

Kromě toho je obchodování s ETF flexibilní, protože podíly se prodávají a kupují na burze stejně jednoduše jako akcie. Podílové fondy tuto výhodu nemají a nelze je nakupovat za ceny v reálném čase.

ETF jsou také zajímavé i z pohledu daňové efektivity. Využít můžete časový test, což znamená, že pokud je držíte alespoň tři roky, z výnosu neplatíte daň. ETF však lákají "běžné lidi" i proto, že pro začátek stačí i malá investice, například 300 Kč.

Winsidetrading

Nevýhody ETF

ETF samozřejmě nemají jen výhody. Je zde například kurzové riziko. Takové riziko vznikne v případě, že máte obchodní účet vedený v korunách a nakupujete fondy například z USA v dolarech.

V množství dostupných ETF je třeba si dát pozor i na likviditu, protože o některé ETF je zájem minimální.

Chcete koupit první ETF za nízké poplatky? Zde je návod

Abyste mohli investovat do ETF fondů budete potřebovat brokera. Nejdříve si však musíte vybrat toho správného brokera, přičemž mezi nejpopulárnější patří broker eToro, LYNX či XTB (X-Trade Brokers).

Než si otevřete účet, ověřte si výši poplatků, kvalitu služeb a samozřejmě dostupnost burz. Doporučujeme vybrat si některého z ověřených a renomovaných brokerů, kteří vám dokážou poskytnout i vysokou bezpečnost.

Pro založení obchodního účtu je třeba vyplnit přihlašovací údaje, osobní údaje a ověření totožnosti. Celý proces by neměl trvat déle než 15 minut.

Nakonec si na účet vložíte peníze buď bankovním převodem, platební kartou nebo i přes PayPal. Po tomto kroku si už jen stačí vybrat ETF, které chcete koupit.

Pokud vás online investování zaujalo, další informace naleznete v tomto článku o ETF fondech.