Katolický fond dostal zelenou. Světským investorům je zatím uzavřen

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Stovky milionů korun českých věřících poputují na burzu. V Česku dostal zelenou první fond investující peníze podle křesťanských zásad. Do Katolického fondu vloží církev pro začátek bezmála půlmiliardu získanou z restitucí. Kněží budou muset oprášit své znalosti z burzovního byznysu. Na správě fondu se totiž budou přímo podílet. Investiční premiéru českých katolíků schválila Česká národní banka v závěru minulého týdne.

Světským investorům zůstávají dveře fondu zatím uzavřeny, vstoupit může jen osm českých církevních diecézí, a to tak, že upíší jeho akcie. Hlavním správcem investovaných peněz bude ČSOB, kolik peněz za své diecéze pošlou, pak musí klerici bance ohlásit do 14. července. „Strategie Katolického fondu se vyznačuje delším investičním horizontem vyplývajícím z preferencí investorů a důrazem na naplnění požadavků klienta v etické oblasti,“ říká Pavla Hávová z ČSOB.

Církevní investoři mají na výběr z konzervativní a rizikovější investiční strategie. Zatímco podle druhé z nich začne fond investovat již letos v létě, vsadit na defenzivní kartu bude možné až přibližně od počátku příštího roku. Církev si své investice ohlídá, do poloviny křesel správní rady Katolického fondu zasednou manažeři s kolárkem.

Ve světě je to běžné

Ve světě jsou investice církví poměrně běžné. Zejména americké katolické fondy nabírají neustále nové klienty a jejich výkonnost často poráží tržní benchmark. Příkladem může být fond New Covenant Growth Fund, který nikdy neinvestuje do společností zabývajících se výrobou alkoholu, sázkových kanceláří či zbrojařských firem a za poslední tři roky svým zhodnocením vždy porazil americký index S&P 500. Investičním tabu jsou pro církevní investice ale i antikoncepce či jaderná energetika.

Ne vždy je však etika zárukou investorského zájmu. Příkladem může být neúspěch na křesťanském poli v případě zámořské banky JP Morgan Chase. Ta založila fond se záměrem investovat podle katolických zásad v roce 2011. Na rozdíl od obdobných fondů orientovaných na muslimské investory skončil pokus fiaskem. Z plánovaných 30 milionů dolarů se fondu nepodařilo získat ani pětinu, a banka tak byla nucena fond o rok později pro nezájem uzavřít.