Kauza obviněné banky StanChart: v Británii mluví o komplotu

Standard Chartered

Standard Chartered Zdroj: profimedia.cz

Ve Velké Británii se ozývají hlasy, že za obviněním z nedovolených obchodních transakcí s Íránem, které vůči britské bance Standard Chartered vznesl ambiciózní činitel jednoho z amerických regulačních úřadů, může být cílená snaha o podkopání Londýna jako světového finančního centra. Myslí si to akcionáři banky i někteří politici. Obviněné bance dnes poskytla nepřímou podporu centrální Bank of England (BOE), která vyjádřila podiv nad jednostranným krokem amerického vyšetřovatele.

„Já si myslím, že je to soustředěná snaha, kterou zorganizovaly špičky americké vlády. Myslím, že se tím Washington snaží vyhrát komerční válku a dosáhnout toho, aby se obchody přesunuly z Londýna do New Yorku,“ řekl člen finančního výboru britského parlamentu John Mann. Vyzval také, aby případ začal vyšetřovat parlament.

Vedoucí oddělení finančních služeb (DFS) státu New York Benjamin Lawsky v pondělí banku Standard Chartered obvinil, že v minulých letech umožnila Íránu legalizovat prostřednictvím různých transakcí 250 miliard dolarů (více než pět bilionů korun). Porušila tak prý americké ekonomické sankce proti Íránu. Navíc zveřejnil zápis z telefonátu jednoho z jejích činitelů, který se neuctivě vyjádřil vůči americkým regulačním orgánům, a označil to za „zjevné pohrdání“ bankovním dohledem v USA. Banka nařčení odmítla a citát označila za poznámku o tom, že „kdosi řekl cosi o tom, co se říká“.

StanChartu hrozí zastavení podnikání v USA

Britské bance teď hrozí, že v USA přijde o bankovní licenci. Zákaz by se vztahoval pouze na stát New York, tam se ale odehrává naprostá většina transakcí bank podnikajících v USA. Akcie banky proto v pondělí ztratily až čtvrtinu hodnoty, dnes ale jejich kurz oživil a vzrostl o více než sedm procent.

Vedení banky nyní pracuje na strategii obrany a už označilo Lawského údaje za obrovsky přehnané. Podle ní lze z hlediska amerických sankcí i při vší nejistotě, která kolem konkrétních typů obchodů v minulém desetiletí panovala, zpochybnit jen nepatrnou část těchto transakcí v sumě necelých 14 milionů dolarů.

Guvernér BOE Mervyn King se pozastavil nad jednostrannou povahou Lawského akce a postavil ji do protikladu s těsnou spoluprací amerických úřadů v případu manipulace s mezibankovními úrokovými sazbami Libor u banky Barclays. Zatímco v případu Barclays úřady obou zemí zveřejnily koordinované zprávy po skončení vyšetřování, u Standard Chartered „jeden regulátor na rozdíl od všech ostatních šel na veřejnost v době, kdy se stále vede vyšetřování“, řekl King. S názory, že zásah je součástí koordinované snahy Američanů diskreditovat Londýn jako centrum financí, se ale neztotožnil.

Jsou za kroky Lawského politické ambice?

Podle zdrojů agentury Reuters Lawského nekoordinovaný krok pobouřil i odpovědné činitele na americkém ministerstvu financí a v americké centrální bance (Fed). Pozorovatelé spekulují, že mladý úředník chce jít ve stopách bývalého vysoce ambiciózního kontroverzního státního zástupce New Yorku Eliota Spitzera, jehož tvrdé útoky na finanční sektor mu pomohly k dosažení funkce guvernéra státu.

Standard Chartered je za poslední týdny třetí britskou bankou, která se v USA dostala do problémů. Barclays v červnu přistoupila na to, že zaplatí asi 453 milionů dolarů (zhruba 9,1 miliardy korun), aby v USA a Británii urovnala obvinění, že manipulovala sazbou . O měsíc později upadla v nemilost další britská banka , kterou výbor amerického Senátu kritizoval za způsob, jakým dohlíží na podezřelé transakce.

Zástupce instituce, která patří mezi velké akcionáře Standard Chartered, řekl, že americké činitele vede k zásahům proti britským bankám evidentně politická motivace. Zástupce jiného velkého akcionáře banky se podivil tomu, že by se do takového skandálu zapletla banka pověstná svým odporem k riziku a zakládáním si na čistotě a „vysoké kultuře“.