Konec inflačního dramatu. Zdražování vydrží i napřesrok, Česko se ale vymaní z nejhoršího

Rovněž napřesrok čeká zemi zdražování. Nebude tak živelné jako v letošním roce, přesto ale bude bolet.

Rovněž napřesrok čeká zemi zdražování. Nebude tak živelné jako v letošním roce, přesto ale bude bolet. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Rovněž napřesrok čeká zemi zdražování. Nebude tak živelné jako v letošním roce, přesto ale bude bolet. Dobrou zprávou je, že se do konce příštího roku Česko podle ekonomů oslovených deníkem E15 zbaví strašidelné dvouciferné míry inflace. I tak ceny povyrostou o vyšší jednotky procent. Českou národní bankou deklarovaný dvouprocentní inflační cíl ovšem po celý příští rok zřejmě zůstane krásnou utopií. Vyvrcholit by měla inflace na počátku příštího roku, a to hodnotami kolem dvaceti procent.

„Inflace by měla v roce 2023 pozvolna klesat, nicméně nelze očekávat snížení až k inflačnímu cíli. Inflace klesne do pásma okolo dvou procent nejdříve v roce 2024,“ zdůrazňuje ekonom poradenské společnosti Deloitte David Marek. Ekonom očekává v příštím roce průměrnou roční inflaci 8,5 procenta.

„Největším rizikem zůstávají zvýšená inflační očekávání, která mohou zbrzdit pokles inflace na normální úroveň. Ta se mohou projevit prostřednictvím růstu mezd, firemních nákladů a následně v samotné inflaci,“ dodává Marek. Do vývoje cen ovšem promluví i vývoj války na Ukrajině a energetické krize.

Z(a)tracená čísla: Inflace

Video placeholde
Z(a)tracená čísla 15. díl • Videohub

Jak uvádí statistiky agentury Bloomberg, v průměru očekává trh ze šestnáctky prognóz v posledním kvartálu příštího roku meziroční zdražení o 6,1 procenta. V předpovědích ovšem panují poměrně značné rozdíly.

Zatímco tak například Moody’s Analytics očekává ve čtvrtém čtvrtletí roku 2023, že v Česku bude jen o 4,4 procenta dráže, analytici ING Group naopak soudí, že růst cen přesáhne osm procent. ING je rovněž jednou z mála institucí, která vyhlíží pro příští rok v průměru dvoucifernou inflaci na úrovni 10,2 procenta.

Ekonomové připomínají, že k poklesu inflace přispěje i řada postupně dořešených problémů z dob pandemie. „Dodavatelské řetězce jsou téměř vyřešeny, cena kontejnerové dopravy je na úrovních před pandemií, ceny ropy a jejích derivátů jsou pod úrovněmi před začátkem válečné invaze,“ připomíná ekonom společnosti XTB Štěpán Hájek s tím, že ceny ostatních komodit rovněž klesly, stejně tak dokonce i vybrané druhy zboží.

„Typicky automobily nebo elektronika. Díky sazbám by pak zároveň měla v příštím roce dramaticky ochladit domácí poptávka,“ připomíná Hájek.

Dvouciferná míra inflace by měla z Česka zmizet přibližně uprostřed příštího roku. „Ve druhé polovině příštího roku by nebylo velkým překvapením, kdyby ceny rostly meziročně o sedm až deset procent,“ odhaduje i ekonom Tomáš Volf ze společnosti Citfin. Obdobně soudí i další experti.

„V průběhu roku 2023 počítáme s tím, že česká inflace v meziročním srovnání dosáhne jednociferného čísla zhruba v polovině roku: pro červen máme v prognóze zhruba osmiprocentní růst cen,“ uvádí ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. Průběh inflační křivky pak nejvíce ovlivní síla potenciální recese české ekonomiky a s ní spojený nárůst nezaměstnanosti. 

„Pokud ekonomika hladce přistane a nedojde k většímu nárůstu nezaměstnanosti, inflace bude stagnovat kolem osmi až deseti procent a výrazněji neklesne,“ soudí Hájek. Čím silnější recese, tím pak razantnější bude pokles české inflace. „Pokud lidem začnou docházet úspory a chuť akceptovat vyšší ceny, jelikož nebudou mít páku na zvýšení mzdy kvůli oslabení ekonomiky, nebo se dokonce ocitnou bez zaměstnání, bude inflace padat v závěru roku tím silněji k pěti procentům,“ dodává Hájek. 

Na inflaci prý mají být relativně skromná i následující léta. „Během roku 2024 bychom se měli nadále pohybovat na tomto tempu zdražování a začátkem roku 2025 by se mohly ceny zvedat už jen o přijatelná tři procenta a méně,“ předpokládá Volf. Samotná Česká národní banka předpokládá, že zhruba v první polovině roku 2024 by měl být dosažen dvouprocentní inflační cíl, pro příští rok pak počítá s průměrnou inflací 7,7 procenta, tedy s pomalejším růstem cen než trh.