Krizový polštář pro pojištění vkladů má vzrůst až o sto miliard

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Čeští střadatelé mohou mít zdánlivě klidnější spaní. Palebná síla fondu pojištění vkladů vyplácejícího klienty z řad bankrotujících finančních institucí může v případě potřeby posílit až o sto miliard korun. Sumu odpovídající pěti procentům pojištěných vkladů v Česku hodlá získat prodejem dluhopisů investorům z řad velkých hráčů. Chybějící státní záruky mohou ovšem podle odborníků způsobit, že zájem o dluhopisy fondu zůstane daleko za očekáváním.

„Schválení dluhopisového programu je preventivním opatřením, které zajišťuje Fondu pojištění vkladů, že bude mít pro budoucí použití k dispozici nástroj s možností rychlé aktivace finančních zdrojů pro řešení výplaty náhrad vkladů některé bankovní instituce,“ uvádí Renáta Kadlecová, šéfka Garančního systému finančního trhu, pod nějž Fond pojištění vkladů od letoška spadá.

Obdobný program představil fond pojištění vkladů v roce 2012, letos v září schválila ČNB dluhopisový prospekt Garančního systému s novými podmínkami.

Úřad v současnosti tipuje potenciální investory, a to výlučně z institucionální sféry. Experti soudí, že pravděpodobnost čerpání tolika peněz z fondu pojištění vkladů je sice velmi nízká, pokud by ale k takové situaci došlo, fondu se zřejmě tolik prostředků získat nepodaří. „Prodej dluhopisů v objemu stovky miliard korun během krátké doby si nicméně dovedu představit, jen pokud by byly vybaveny státní garancí,“ soudí hlavní ekonom UniCreditu Pavel Sobíšek. S tím ale program nepočítá.

Nástroj tak prý má jen sporadickou účinnost. „Pokud by došlo k nějaké opravdu významné systémové krizi, potom by měl fond pravděpodobně problém prodat větší objem dluhopisů a situace by se musela řešit jiným způsobem,“ uvádí analytik Cyrrusu Marek Hatlapatka.

Fond může podle Kadlecové o státní záruku za vydané dluhopisy perspektivně požádat, výsledek je ovšem nejistý.
„Je důležité mít nástroj, ale v praxi považuji nebezpečí vzniku takové situace vzhledem k požadavkům na kapitál bank a úrovni bankovního dohledu za mizivé,“ dodal Sobíšek. Odolnost finančního sektoru potvrdily i červnové zátěžové testy ČNB, podle nichž se tuzemské banky dokážou vypořádat i se silnou recesí a propadem ekonomiky do deflace.

V současnosti má fond k dispozici kolem třiceti miliard korun. Za svou existenci vyplatil fond přes 54 miliard korun, aktuálně z něho čerpají někdejší klienti Metropolitního spořitelního družstva a kampeličky WPB Capital.