Na co si dát pozor při sjednání nebankovní půjčky?

Poskytovatelé nebankovních půjček stále používají nekalé praktiky.

Poskytovatelé nebankovních půjček stále používají nekalé praktiky. Zdroj: Zoxo Financial

Na finančním trhu došlo v minulých letech ke zpřísnění podmínek pro poskytovatele nebankovních půjček. Přesto se mnoho klientů setkává s nekalými praktikami poskytovatelů půjček a za úvěry platí vysoké náklady. Na jaké nekalé praktiky si dát pozor v roce 2022?

Zpřísnění podmínek pro nebankovní společnosti

Poskytováním nebankovních půjček se zabývají stovky společností. Při jejich kontrolách jsou ale objevovány nedostatky a jsou pokutovány částkami přesahujícími i milion korun. Z uvedeného vyplývá, že si spotřebitelé stále musí dávat pozor při sjednání nebankovní půjčky. Ačkoliv podmínky poskytování půjček byly zpřísněny, stále se potkávají klienti s nekalými praktikami.

Bez úvěrových smluv

Rizikem je podpis smlouvy, když nerozumíte podmínkám. Při úvěrech za stovky tisíc korun je určitě vhodné nechat si prověřit smlouvu právním zástupcem. Znakem seriózní společnosti je to, že má úvěrovou dokumentaci volně dostupnou na webových stránkách a klienti i potencionální klienti se mohou s podmínkami seznámit kdykoliv, a to dokonce i v době, kdy úvěr pouze zvažují. Správným postupem je i zaslání smluvní dokumentace klientovi v předstihu a ponechání dostatečného času na prostudování.

Chybně uvedené RPSN

Častým problémem nebankovních půjček je vysoká sazba RPSN. Jedná se o procentní vyjádření nákladů, nezřídka zobrazenými tak nečitelně, že je klienti snadno přehlédnou.

U RPSN je problematická i metodologie výpočtu. Mnoho společností (možná záměrně) chybuje ve výpočtu RPSN a nezahrnuje veškeré náklady na úvěr.

Jednorázové půjčky s opakováním

To, že si půjčujete určitý obnos jednou, nemusí znamenat, že se úvěrová smlouva po splacení automaticky ukončí. Aniž byste to tušili, můžete uzavřít smlouvu o takzvané revolvingové půjčce. Jakmile sumu splatíte, okamžitě máte k dispozici další úvěr. V pořadí druhá půjčka může mít diametrálně odlišné podmínky poskytnutí než první půjčka.

Půjčka zdarma nebo na nulový úrok

Mnoho nebankovních poskytovatelů nabízí půjčky s nulovým úrokem nebo označuje konkrétní půjčky titulkem půjčka zdarma. Bezplatné půjčky ale mohou mít administrativní náklady, poplatky za vyřízení, poplatek za čerpání, poplatek za vedení účtu půjčky a jiné. V takovém případě už se nejedná o půjčku bezplatnou (zdarma). Úvěr má pouze lákavý marketingový titulek.

Proměnlivá úroková sazba

Setkáte se i s poskytovateli, kteří v rámci marketingových strategií lákají klienty na nezvykle nízkou úrokovou sazbu. Určitě zpozorněte. Společnosti uvedenou nízkou úrokovou sazbu poskytnou například jen na prvních pár tisícikorun z dluhu a zbývající část úročí nepřiměřenou úrokovou mírou. Podobnou praktikou je i nízká úroková sazba v prvních měsících úvěru a v průběhu splácení se úroková sazba zvýší na trojnásobek nebo dokonce čtyřnásobek. Sledujte, zda zveřejněná úroková sazba je fixní po celou dobu splácení úvěru.

Předčasné splacení půjčky a vysoká sankce

Seriózní společnost vám vyčíslí náklad za přesné splacení zřetelně. V obchodních podmínkách objevíte konkrétní procento z aktuální dlužné částky, výši administrativních nákladů nebo dokonce poznámku o předčasném splacení zdarma.

Druhou nástrahou předčasného splacení je podmínka dlouhé doby splácení úvěru. Úvěrová společnost umožní předčasné splacení za výhodných podmínek například až po několika letech od počátku splácení.

Další nekalé praktiky

  • Pouze část úvěru je poskytovaná za 0 % úroku, zbývající část má vysoký úrok.            
  • Úvěr má nízkou úrokovou sazbu ale obrovské sankce při nesplácení.                 
  • Neznáte skutečného poskytovatele úvěru, případně úvěr poskytuje společnost s minimální historií.                 
  • Při potížích se splácením úvěrová instituce nekomunikuje.

Autorem tohoto článku je Petr Holub – spolupracovník společnosti ZOXO Financial, poskytovatele férové nebankovní půjčky a půjčky bez registrů.