Nejistota kolem bezkontaktních plateb kartou. ČNB varuje před problémy, banky kritiku odmítají

Bezkontaktní terminál

Bezkontaktní terminál Zdroj: CTK

bezkontaktní karta a terminál v autobusu
Bezkontaktní platba
3
Fotogalerie

Zbývají dva dny do momentu, kdy se některým majitelům takřka dvanácti milionů platebních karet může při bezkontaktní platbě stát, že v některých kamenných obchodech prostě nezaplatí. Některé platební terminály totiž mohou takové platby do výše pětistovky zamítat. A to bez udání důvodu. Tím je přitom podle upozornění České národní banky skutečnost, že některé terminály nejsou připraveny na pravidla skrytá pod zkratkou PSD2. “Nová pravidla pro ověřování karetních plateb stanovená evropským nařízením vstupují v platnost 14. září,” připomněla ČNB.

Česká bankovní asociace tvrdí, že možný problém není na straně finančních domů. “Banky na novou povinnost pro přísnější ověřování platebních karet připraveny jsou,” tvrdí poradce ČBA pro platební styk a kyberbezpečnost Tomáš Hládek. To, že platba v některých terminálech neprojde, se tak může stát třeba při koupi jízdenek v autobusech či tramvajích. "Je to jen dočasné a očekáváme, že se to bude týkat pouze malého počtu terminálů," řekl ředitel rozvoje produktů a inovací kartové asociace Mastercard Luděk Slouka serveru Peníze.cz. 

Za jízdenky sice přes kartu není možné platit “starým” způsobem, tedy vložením do terminálu a zadáním PIN, ale v ostatních případech jde právě tímto způsobem možné potíže jednoduše obejít. Stejně tak je bez komplikací možné platit kartou nahranou v mobilním telefonu či jiném zařízení. Navíc jak říká šéf Asociace pro elektronickou komerci Jan Vetyška, i v současné době dochází k situacím, kdy je bezkontaktní platba zamítnuta a následně je třeba zaplatit běžným způsobem včetně zadání PINu.

Podle odhadu analytika společnosti Cyrrus Tomáše Pfeilera budou mít terminály problémy nanejvýš ještě po několik měsíců.

Největší změnou projdou podle poradenské firmy PWC platby, respektive jejich ověřování, na internetu při nákupech v e-shopech. “Už nebude možné ověřit platbu jen prostřednictvím textovky. K ověření bude potřeba ještě jeden faktor,” říká technologický konzultant PWC Martin Huňka. Banky tak nejspíš klientům nabídnou ověření pomocí otisku prstu nebo skenu obličeje. Složitější bude ověřování pro ty, kdo nemají chytré telefony. „Jedná se o komplikaci, která především pro e-shopy může znamenat ztrátu a především v prvních dnech a týdnech tato změna může pro e-shopy znamenat nepříjemnosti. Každý další krok, který komplikuje dokončení nákupu, znamená totiž zvýšení pravděpodobnosti opuštění košíku,” připouští Vetyška.

Změny v rámci nařízení PSD2 nečekají jen spotřebitele. Nově začne pro banky v celé Evropské unii platit jednotný strop, kdy celkový součet zaplacených částek od ověření platby nesmí přesáhnout 150 eur, tedy zhruba 3800 korun, nebo přesáhnout pět plateb za sebou.Kromě bank se směrnice PSD může týkat i nebankovních finančních institucí. Aby mohly využívat výhody otevřeného bankovnictví, potřebují ale získat licenci ČNB, zatím jsou úspěšné pouze dvě.