Nejstarší česká start-upová platforma už rozjela projekty za desítky milionů

Luxusní zboží. Kdo chce Primky od Eltonu, zaplatí za ně 4800 až 93000 korun.

Luxusní zboží. Kdo chce Primky od Eltonu, zaplatí za ně 4800 až 93000 korun.

Společnost Elton hodinářská, která v Novém Městě nad Metují na Náchodsku vyrábí náramkové hodinky Prim, zahájila výrobu limitované edice hodinek Prim Hirošima.
...
3
Fotogalerie

Za šest let existence české start-upové platformy Busyman, která propojuje unikátní nápady s potenciálními investory, se už podařilo realizovat projekty za 150 milionů korun. Uvedli to zakladatelé platformy Filip Major a Jan Brody, podle nichž má nejdelší historii na domácím trhu a tudíž i nejvíce rozjetých projektů.

Patří mezi ně například portál Fairplayauto, který umožňuje prodej prověřených automobilů mimo bazary s možností vystavit vozy ve virtuálním showroomu. Dále je to finGood, crowdfundingový projekt zaměřující se na půjčování peněz firmám, který nedávno oslovil i tradičního českého výrobce náramkových hodinek Prim - firmu Elton hodinářská.

Mezi start-upy realizovanými přes Busyman jsou také neinternetové projekty jako patentovaný stroj na recyklaci minerálních olejů či ruční výroba hodinek známým hodinářem Luďkem Serynem.

„Důvodem, proč jsem Busyman v roce 2010 založil, byla snaha efektivně propojovat nositele inovativních projektů se soukromými investory. Dnes představuje Busyman integrální databázi, která tento účel plní,“ uvedl Major.

Podle Brodyho není hlavní přidanou hodnotou platformy jen zajištění financí pro projekt s komerčním potenciálem. „Zaměřujeme se především na poradenství. Pomáháme zakladatelům start-upů jejich projekty profesionalizovat, dostat je do komerčního stadia,“ dodal.

Na rozdíl od systému Zonky, který je zaměřen na půjčky veřejnosti, finGOOD zprostředkovává pod dohledem ČNB půjčky českým firmám. Funguje na bázi peer-to-business půjček, takže se do investic mohou zapojit i fyzické osoby. Pro ně je přitom v současné době poměrně složité najít investiční nástroje, jež jim přinesou zisk.

Takže například u společnosti Elton hodinářská, která je členem silného holdingu Czechoslovak Group, získají investoři po roce nejnižší možný úrok ve výši tří procent. Jde téměř o bezrizikovou půjčku, takže tříprocentní výnos je při současných úrokových sazbách příjemný. „Zájemci si mohou detaily o této investici zjistit po registraci přímo na našich stránkách,“ upřesňil spoluzakladatel a jednatel finGOOD Marek Galetka, který chce v příštím roce zprostředkovat firmám půjčky řádově za sto milionů korun.

Na příkladu společnosti Elton hodinářská je vidět, že o sdílenou ekonomiku mohou projevit zájem i silné společnosti se zázemím významného průmyslového holdingu, které dosud využívaly ke svému rozvoji téměř výhradně bankovní financování. Hlavní myšlenkou je, že se na úspěchu značky mohou podílet také lidé, kteří například primky sami nosí a mají k nim vztah. Spodní hranice investice je pět tisíc korun.