Nových exekucí ubylo. K oddlužení Čechů ale povede dlouhá cesta

Radek Hábl

Radek Hábl Zdroj: red

S finančními potížemi se potýká 860 000 Čechů.
Monika Červíčková (ANO)
3
Fotogalerie

V loňském roce klesl počet nově zahájených exekucí v Česku ze šesti set na pět set tisíc. Kromě větší finanční gramotnosti se na tom podepsala i opatření, jako je regulace trhu nebankovních půjček nebo omezení sankcí, které už nemohou být vyšší než padesát procent původní jistiny. K oddlužení Česka ale povede ještě dlouhá cesta, shodli se odborníci na konferenci Finanční vzdělávání, která proběhla pod záštitou České národní banky.

Zakladatel Mapy exekucí Radek Hábl považuje za důležitý precedent středeční rozhodnutí Ústavního soudu. Ten se zastal muže, který si půjčil 15 tisíc korun, a následně po něm věřitelé vymáhali devět set tisíc. „Ústavní soud konečně řekl, že úlohou obecních soudů je zastavení takové exekuce i v případě, že už se nalézá v takzvaném vykonávacím řízení. Smetl ze stolu názory obecních soudů, že se ten člověk měl bránit dříve,“ chválil rozsudek Hábl.

Přetrvávajícím velkým problémem je zadlužení dětí, ačkoli se řešení již připravuje. Podle poslankyně Moniky Červíčkové (ANO) se na návrhu novely, která by tento problém měla řešit, shoduje velká část politických aktérů. „Napříč politickými kluby je jednoznačný názor, že děti by neměly mít dluhy. Těžká otázka ale je, na koho by měly dluhy přejít,“ myslí si Červíčková. Dluhy za děti by dle ní měly přecházet za osoby, které jsou za ně zodpovědné.  Specifické téma pak představuje zadlužení chovanců dětských domovů. „Do nich často přicházejí děti, které jsou už zadlužené, a my o tom nevíme. Mnohdy jedou na černo hromadnou dopravou nebo si na ně rodiče vezmou předplacené mobilní a neplatí za ně. Dopisy s upomínkami k nám vůbec nepřijdou, ale exekutoři si cestu najdou vždy,“ upozornila Jana Koubová z Federace dětských domovů.

Současná novela insolvenčního zákona, která zakazuje například poskytování finančního poradenství lidem v osobním bankrotu, má nabýt účinnosti k prvnímu červnu. Šéf Poradny při finanční tísni David Šmejkal očekává, že nové podmínky přinesou obrovský zájem o oddlužení. Novela ale obsahuje i některé problematické aspekty, jako je například povinnost vynakládat veškeré úsilí k uspokojení všech svých závazků. „Třeba učitelka má příjem 25 tisíc a je v insolvenci, takže má nějakou nezabavitelnou částku. Insolvenční správce pak může říct, že si jejího zaměstnání váží, ale nedaleko je supermarket, kde by měla o tři tisíce vyšší výplatu,“ popisuje Šmejkal. Nová novela podle něj otevírá nové možnosti, jak klienty připravit k lepšímu hospodaření a nahlížení na jejich příjmy a výdaje.

Předloni bylo zatíženo exekucí 9,7 procenta obyvatel Česka, tedy 863 tisíc lidí. Tři a více exekucí mířilo na 493 tisíc osob. Víc než deset naráz jich mělo 151 tisíc lidí, vyplývá z Mapy exekucí. Nejhorší byla situace v Ústeckém kraji. Mezi mladými do 35 let je v exekuci více než 115 tisíc lidí.