NWR dluhy nesplatí, soudí trh. Otazníky visí nad bondy za 20 miliard

Zdeněk Bakala při vstupu NWR na pražskou burzu

Zdeněk Bakala při vstupu NWR na pražskou burzu Zdroj: Mlada fronta E15

Věřitelé těžební firmy NWR zažívají nejkrušnější časy své investice. Důvěra trhu ve splacení dluhů největšího tuzemského těžaře uhlí se propadla na dno. Otazník visí zejména nad dvaceti miliardami korun, které si NWR půjčilo v minulých letech na své podnikání ve dvou dluhopisových emisích. Riziko, že věřitelé nedostanou peníze zpět, se během čtvrtka zdvojnásobilo.

Dluhopisy těžební firmy nyní nesou nejvyšší výnos od jejich vydání. Rozbuškou neurózy v řadách věřitelů se stalo oznámení NWR „revidovat svou kapitálovou strukturu“. Přeloženo do selského jazyka to může pro věřitele znamenat, že dostanou zpět jen část investovaných peněz. Anebo se navzdory svým dřívějším záměrům stanou podílníky ve ztrátové společnosti.

NWR trápí hlavně úroky z dluhů. Každý rok musí vyvést z firemní kasy 60 milionů eur. A na to si podnik s nulovým provozním ziskem nevydělá.

Zajištěná emise firemních dluhopisů NWR v hodnotě 13 miliard korun splatná za čtyři roky vynáší nyní 25 procent. Nezajištěné dluhopisy maturující v roce 2021 v objemu přes sedm miliard korun se včera obchodovaly s výnosem 52 procent. Ještě na počátku týdne to nebyla ani polovina.

Až 75procentní ztráta

Šance, že věřitelé NWR dostanou své peníze zpět včas a v plné výši, se tak v očích investorů výrazně snížila. „Věřitelé musí počítat s určitým odpisem hodnoty držených dluhopisů,“ říká Martin Pavlík z Consequ. Podle znalce z trhu, který si nepřál být jmenován, by u emise bondů NWR se splatností v roce 2018 mohlo dojít k odpisu zhruba 25 procent a v případě emise splatné v roce 2021 i o ztrátu 50 až 75 procent.

Vývoj akcií NWR na pražské burze:Graf 24. 1. 2014.Graf 24. 1. 2014. | vagaday@mf.cz

„Důvěryhodnost NWR na kapitálovém trhu se blíží bodu nula. Je pravděpodobné, že podnik buď vydá další akcie, nebo bude jednat s věřiteli o snížení dluhu nebo o jeho částečné konverzi na akcie,“ uvádí Michal Valentík z ČP Investu. Tak či onak půjde o Sofiinu volbu. Vydání nových akcií může investorům připravit další těžké chvilky. „Hrozí značné naředění majetku stávajících akcionářů,“ říká Tomáš Sýkora z Patria Directu.

Dramatická realita

Na pokrytí pouhé třetiny svého zadlužení by muselo NWR při současných cenách emitovat kolem 250 milionů nových akcií, čímž by se celkový objem akcií v oběhu přibližně zdvojnásobil. Pokud by dvě třetiny nové emise upsala ve shodě se svým současným podílem v NWR skupina BXR, kterou z poloviny kontroluje miliardář Bakala, mohly by akcie podle některých odborníků ztratit přibližně třetinu své hodnoty.

Realita navíc může být ještě dramatičtější. „Lze očekávat naředění minimálně o polovinu, ať už prostřednictvím konverze dluhopisů nebo vydáním nových akcií,“ říká Petr Bártek z České spořitelny.

Testem loajality BXR nemusí být jen nákup akcií. Při nízkých cenách dluhu NWR na trhu se nabízí možnost jej skoupit, a ulehčit tak těžaři od úrokového břímě. Dvacetimiliardový dluh NWR lze momentálně získat za částku jen mírně převyšující 8,5 miliardy korun.