Penzijní fondy se odklánějí od na kupování bondů české vlády

česká koruna,

česká koruna, Zdroj: Novak Tomas/Euro

Nízké výnosy dluhopisů české vlády nutí některé z doposud loajálních investorů ke změně investiční strategie. Týká se to především domácích penzijních fondů, které v dluhu české vlády drží rozhodující většinu z celkem 330 miliard korun úspor klientů penzijního připojištění. Setrvalý pokles výnosů českých vládních bondů obrací pozornost fondů k alternativám.

„Situace na trhu s českými státními dluhopisy vyústila v taktické úpravy v oblasti struktury investic do dluhopisů. Na trzích existují výrazné rozdíly ve výnosech do splatnosti zahraničních státních dluhopisů, podobně je to například i na trhu firemních dluhopisů,“ naznačila možné nové investiční směry Klára Pačesová z Penzijní společnosti České spořitelny.

Podíl státních dluhopisů v majetku penzijních fondů už letos mírně klesl. Zatímco začátkem roku se bondy české vlády podílely na majetku fondů ze 71 procent, koncem pololetí už to bylo podle dat Asociace penzijních společností o dva procentní body méně. Fondy začaly naopak více sázet na dluhopisy ostatních zemí, jejichž podíl se během roku takřka zdvojnásobil. I tak ovšem nepřesahuje jejich váha šest procent celkových aktiv fondů. Správci penzí si začali rovněž více všímat akcií, jejichž podíl se blíží k jednomu procentu.

K novým investicím fondy vede zákonný požadavek na nenulové zhodnocení, který se týká 97 procent úspor klientů třetího důchodového pilíře. Úpravou investic se fondy snaží pro příští roky předejít hrozbě investičních ztrát, které by musely klientům dorovnávat ze svého. „Dosáhnout nenulového výnosu jednoduše musíme,“ připomíná Václav Bálek z Allianz penzijní společnosti.

Pavel Racocha: Zákon motivuje penzijní fondy k byznysu na úkor klientů