Penzijní fondy žijí ze starších investic

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Výnosy některých vládních dluhopisů včetně českých se blíží záporným hodnotám, kdy investoři musejí platit dlužníkům za to, že jim půjčí, penzijní společnosti si však starost o své konzervativní transformované fondy starost nedělají.

Transformované fondy (TF), které vznikly z penzijního připojištění a nyní do nich již nelze vstoupit, ze zákona garantují minimálně nulové zhodnocení investic. Pokud investice prodělají, musejí akcionáři dodat prostředky pro dorovnání do nuly. Kvůli tomu tyto fondy investují především do bezpečnějších vládních dluhopisů. „Dotování výnosu transformovaného fondu není na pořadu dne,“ říká za ČSOB Pavla Hávová.

Ke konci loňského roku spravovaly transformované fondy 339 miliard korun. Při teoretickém výnosu jejich investic minus jedno procento by museli jejich majitelé fondů dodat 3,39 miliardy korun. To by negativně zamávalo s výsledky hospodaření penzijních společností a jejich matek, kterými jsou většinou velké banky.

Fondy zatím ale žijí z investic, který udělaly před lety, kdy byly výnosy dluhopisů vyšší. „TF těží z minulých investic. Záporné úrokové sazby u vybraných cenných papírů se týkají pouze reinvestic, nikoli celého portfolia,“ říká za Axa portfolio manažer Petr Holínský. To potvrzuje i Radek Jedlička z ČS penzijní společnosti: „Transformovaný fond těží z dřívějších nákupů za vyšší výnosy, než jsou aktuální.“

„I v případě, že současné prostředí nízkých úrokových sazeb bude pokračovat, nepředpokládáme, že bychom museli v následujících letech dotovat ztráty transformovaného fondu,“ zůstává klidný Pavel Racocha, výkonný ředitel KB Penzijní společnosti.